Zde může být vaše reklama.

SPORY O SMETÍ Radnice v Prostějov dál řeší, co s odpady

Radnice v Prostějov dál řeší, co s odpady

foto: Archiv

23. 11. 2023 - 12:24

V Prostějově znovu řeší, jak v budoucnu nakládat s komunálním odpadem. Zastupitelstvo města v úterý schválilo memorandum o spolupráci s firmami PGP Terminal a MT, které chtějí vybudovat linku na plazmové zplynování odpadů. Zatím ale není jasné, kde by měla stát, protože firmy se před časem stáhly z nedalekých Mostkovic, kde se proti jejich plánům postavili místní občané. Zároveň jiná společnost, v níž radnice drží podíl, plánuje postavit poblíž nádraží i obytné zástavby linku na výrobu tuhých paliv právě z odpadů. Proti tomuto záměru zase podepisují petici Prostějované.

Situace se začala komplikovat letos na jaře, kdy město vystoupilo z krajského projektu hospodaření s odpady s tím, že tato varianta je pro Prostějov příliš drahá a že sází právě na výše uvedené alternativy. Primátor František Jura uvedl, že díky schválenému memorandu si město zajistí ekologicky i ekonomicky výhodnou likvidaci odpadů. Výběr lokality ale zůstává na soukromých firmách.

Postup prostějovských radních se dlouhodobě nelíbí místní opozici, která si stěžuje, že klíčový krok vedení města nedoprovodilo žádnými analýzami a čísly. Radnici kritizoval také hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. „Nejsem si jistý, v zájmu koho se toto událo. Jsem si ale naprosto jistý, že v budoucím zájmu občanů Prostějova a okolních obcí to není a nebude,“ nešetřil kritikou hejtman.

Primátor Jura ale tvrdí, že krajský projekt by výrazně zdražil poplatky za komunální odpad Prostějovanům, jeho náměstek jej rovnou nazval ekonomickým nesmyslem. Podle Jury zvažují odchod i další velká města, zatím se to však nestalo.

Další články