Zde může být vaše reklama.

Mezitím v Prostějově Šéfovi stavebního Košťálovi hrozí deset let za elektrárnu

Šéfovi stavebního Košťálovi hrozí deset let za elektrárnu

foto: archív

27. 08. 2019 - 06:00

Šéf prostějovského stavebního úřadu Jan Košťál může jít až na deset let do vězení. Je obžalován v souvilosti s povolením pro fotovoltaickou elektrárnu, které prošlo jeho úřadem. Přesto zatím zůstává ve funkci.

V kauze, která se týká povolení fotovoltaické elektrárny ve Vřesovicích na Prostějovsku, Košťál stane před soudem. "V předmětné věci jsme podali obžalobu 4. dubna," uvedl stručně státní zástupce Hynek Olma z Krajského státního zastupitelství v Brně. Více se jeho úřad k celé záležitosti prozatím vyjadřovat nechce.

Jak uvedl server Tiscali.cz, i Krajský soud potvrdil, že věc u něj leží na stole. Prozatím ale nebylo stanoveno datum hlavního líčení.

Věc projedná už v první instanci krajský soud

Věc přitom vypadá, že je mimořádné závažnosti - právě proto, že ji bude už v první instanci řešit krajský soud, a nikoli okresní. "Krajský soud koná v prvním stupni řízení o trestných činech, pokud na ně zákon stanoví trest odnětí svobody, jehož dolní hranice činí nejméně pět let, nebo pokud za ně lze uložit výjimečný trest," říká zákon.

O co v kauze jde

V souvislosti s fotovoltaickou elektrárnou ve Vřesovicích padlo první trestní oznámení už před několika lety. "Energetický regulační úřad podal trestní oznámení na neznámého pachatele 20. listopadu 2013 pro podezření z protiprávního jednání v souvislosti s udělením licence společnosti Solar Global a.s.," uvedl mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort. Jestli byylo ale právě toto trestní oznámení podkladem pro obžalobu Košťála, není oficiálně známo a věc by musela potvrdit policie.

Ta ale celý spis již předala státnímu zastupitelství, a policejní mluvčí se tak k věci nebudou vyjadřovat.

Další články