Zde může být vaše reklama.

Strážníci se v prosinci zaměřují na prevenci proti krádežím

Strážníci se v prosinci zaměřují na prevenci proti krádežím

foto: MP Prostějov

08. 12. 2019 - 12:00

Advent je období, kdy jsou lidé nejvíce roztržití. V tomto předvánočním čase zažívají mnozí shon, nervozitu a často u sebe nosí i větší obnos peněz. Při shánění vánočních dárků na poslední chvíli jsou neopatrní. Ne vždy se při nákupu chovají obezřetně. Nechávají tašky v nákupních vozících, peněženky nosí viditelně v kapse nebo dokonce v ruce.

To vše láká a přitahuje zloděje jako magnet. Ti využívají i chvilkové nepozornosti své oběti. V momentě, kdy se zmocní jejich peněženky nebo kabelky se z místa rychle vzdálí, aniž by si toho okradený všiml. Strážníci každoročně v tomto období vyráží do místních supermarketů a na přilehlá parkoviště nebo na vánoční trhy, aby co nejvíce znesnadnili práci případným zlodějům.

I přes to, že jsou návštěvníci trhů a nakupující v supermarketech pod dohledem strážců zákona i tak je třeba, aby dodržovali základní pravidla bezpečného chování jako např. všímat si bezprostředního okolí, nenosit u sebe větší obnos peněz případně si částku rozdělit a uschovat na více místech, při nákupu neodkládat tašku, kabelku, batoh do vozíku, nenosit peněženku viditelně, při výběru peněz z bankomatu sledovat okolí, PIN kód nemít u platební karty. Je třeba, aby si každý uvědomil, že dodržováním těchto zásad se snižuje riziko okradení na minimum.

První preventivní akce s výstižným názvem „Kde máte peněženku“, byla zrealizována v součinnosti s Policií ČR dne 4. prosince před obchodním domem na Plumovské ulici. Následující den se mohli nakupující se strážníky setkat u obchodního domu na Okružní ulici. I zde hlídka rozdávala nejen rady ale i drobné dárky za vzorné chování při nakupování. V této činnosti budou strážníci pokračovat i v nadcházejícím předvánočním období

Další články