Zde může být vaše reklama.

U Kostelce na Hané roste další monstr skleník na rajčata

U Kostelce na Hané roste další monstr skleník na rajčata

foto: Tisková zpráva nwt.cz

15. 08. 2019 - 11:00

Smržický skleník na rajčata, který nedávno děsil obyvatele Prostějova noční září nad městem, je vlastně jen takový malý skleníček. U Kostelce na hané vyrůstá v těchto dnech skutečné monstrum.Rozloha zdejšího skleníku je přes 5 hektarů jen co se týče plochy pro pěstování. Zázemí přidá další 2000 m2.

Podobných skleníků je v České republice doposud asi jen deset. zatímco ten smržický se soustřeďuje na malá „cherry“ rajčata, kostelecký má produkovat i ta běžná. Zahájit provoz chce nový skleník, který bere vodu z vlastního vrtu, ještě letos. Investorem skleníku je společnost Farma Kopeček s.r.o.

Obyvatelé se bojí světelného smogu
Velkokapacitní skleníky rostou poslední dobou v českých městech doslova jako houby pon dešti. Jejich počet sice zatím ještě není bůhvíjak závratný, investory ale vidina domácí produkce rajčat zjevně láká. Obří stavby ale s sebou nesou i riziko světelného znečistění, se kterým bojovali například před dvěma lety právě ve Smržicích nedaleko Prostějova.Podobnou zkušenost mají v Kožichovicích, kde polskému skleníku zcela chyběly rolety, ale i v Hrádku nad Nisou. Konkrétně Smržice si noční přesvětlené nebe užily na začátku roku 2018. Mohutná záře, která se z něj linula do okolí a osvětlovala nebe nad Prostějovem, vyvolala paniku. Podle vedení firmy šlo o potíže s clonou v rámci zkušebního provozu a problém byl po několika dnech odstraněn. Kostelecký skleník dopředu avizuje, že by se jej podobný problém týkat neměl.

Další články