Zde může být vaše reklama.

Uvítací cedule v Prostějově vyvolaly kritiku

Uvítací cedule v Prostějově vyvolaly kritiku
Kritiku vyvolala například velká barevnost cedulí.

foto: Prostějov

08. 06. 2020 - 09:00

Nejméně dva zásadní otazníky se vznáší nad plánem prostějovských radních obohatit městské příjezdové komunikace o nové vítací cedule.

O záměru informovalo město Prostějov prostřednictvím tiskové zprávy vydané oddělením vnějších vztahů dne 21. května t.r. a na sociálních sítích se od veřejnosti tento projekt nedočkal příliš velkého pochopení.
 
První z otázek, které zaznívají ve veřejné diskuzi nejčastěji, je samotné umístění cedule, která je dle doprovodné vizualizace umístěna tak blízko vozovky, že popírá veškerá bezpečnostní doporučení a legislativu související obvykle s reklamními nosiči mimo obec. Možná má interní vyhláška města jiná bezpečnostní hlediska, možná i došlo při vizualizaci řešení představené veřejnosti k nepřesnému zakreslení situace, ale pokud má být skutečně vítací cedule necelý metr od vozovky, jak vizualizace naznačuje, bude to pro řidiče a bezpečnost silničního provozu v Prostějově špatná zpráva.
 
Druhé téma, které vyvolalo v souvislosti se zveřejněným návrhem cedulí značnou kontroverzi, je jejich výtvarné zpracování. Proti zvolené kombinaci barev (červená, modrá, hnědá, žlutá), která byla zřejmě inspirována barvami použitými ve znaku města, asi nelze nic namítat, ale způsob, jakým dosud neznámý kreativec celé pojetí uchopil, komentují diskutující jako „výplod žáka první třídy ZŠ“.
 
Samotný nápad, pozvednout cestovní ruch ve městě vítacími cedulemi, hojně využívá většina známých měst a obcí. Jeho technická dodávka, která byla vysoutěžena za vcelku obvyklou cenu 35.000,- Kč je taktéž v pořádku. Proč ale Prostějov šetřil na grafickém zpracování a bezpečnostních parametrech akce, zůstává otázkou, na kterou nám zatím odmítli odpovědět všichni úředníci města, na které jsme se dosud telefonicky obrátili. Požádali jsme proto o vysvětlení oficiální písemnou cestou a o případné reakci představitelů Prostějova budeme naše čtenáře informovat.

Další články