Zde může být vaše reklama.

Už šedesát let pozorují oblohu v prostějovské hvězdárně

Už šedesát let pozorují oblohu v prostějovské hvězdárně

foto: Archiv MGP

09. 04. 2021 - 08:37

Obyvatelé Prostějova se už šedesát let chodí dívat na hvězdnou oblohu do místní hvězdárny. 12. dubna 1961 své brány hvězdárna otevřela a od té doby už potěšila tisíce zvědavců. V rámci letošního kulatého jubilea hvězdárna na léto, pokud to situace dovolí, chystá několik akcí pro veřejnost. A spolupracovat při nich bude i s olomouckým Street art festivalem.

Sami obyvatelé Prostějova při stavbě přiložili ruce k dílu

Na první pohled nenápadná bílá budova se nachází v Kolářových sadech. Se stavbou se začalo v roce 1953, historie hvězdářů z Prostějova se začala psát ještě o pár let dříve.

„Už v roce 1948 totiž na střeše 5. národní školy chlapecké odstartovala stavba hvězdářské kopule. Dokončena byla 30. října 1949, ale za nedlouho bylo jasné, že by si Prostějov zasloužil vlastní samostatnou hvězdárnu,“ připomněl Václav Horák, historik a statutární zástupce Muzea a galerie v Prostějově.

Velké díky podle něj patří také zakladateli Adolfovi Neckařovi, bez jehož úsilí a nadšení by hvězdárna ve městě nevyrostla.

„Strhnul dokonce místní obyvatele a ti tak v roce 1955, v takzvané akci „Z“, přiložili ruce k dílu a vlastními silami při stavbě hvězdárny pomáhali,“ přidal Václav Horák s tím, že v padesátých a šedesátých letech se astronomie a zejména kosmonautika těšila velkému zájmu.

Není náhodou, že slavnostní otevření hvězdárny proběhlo 12. dubna 1961. Tedy v den, kdy z kazašského kosmodromu Bajkonur odstartovala loď Vostok 1, s tehdy sedmadvacetiletým sovětským pilotem Jurijem Gagarinem na palubě. 

Jubilejní oslavy? Prázdninové odpoledne i graffiti

Pokud to situace dovolí, má hvězdárna na léto v plánu hned několik akcí. Ty nabídnou ohlédnutí za historií místa, ale také pozorování planet. Návštěvníci se dostanou i k části odborné techniky.

„Na začátek června jsme plánovali výstavu, ale vzhledem k tomu, že jsme museli letošní výstavní plán kvůli koronavirové situaci několikrát měnit, nakonec jsme se rozhodli pro venkovní variantu v podobě dvou prázdninových víkendů. Věřím, že to budou pro návštěvníky příjemně strávená letní odpoledne s večerním pozorováním hvězd,“ vysvětlil Václav Horák s tím, že termíny i kompletní program budou ještě upřesněny a to i vzhledem k epidemiologické situaci.

Už teď ale Iveta Fréharová prozradila, že v jednání je zapůjčení asi čtyřmetrových modelů Měsíce a Země z brněnské Hvězdárny.

„Nechali jsme vyrobit výroční turistickou známku, v prodeji bude limitovaných 300 kusů za cenu 40 korun. Zakoupit ji bude možné od pondělí 12. dubna na pokladně hvězdárny. Po dobu uzavření zařízení bude prodej možný po domluvě v prostorách předzahrádky,“ uvedla.

Hvězdárna chystá i speciální spolupráci se Street art festivalem z Olomouce.

„Díky tomu by mohl na sklonku prázdnin ozdobit jednu ze stěn naší budovy mural, tedy velkoplošná malba. To bude velká událost, na kterou se velmi těšíme,“ doplnila Iveta Fréharová.

 

Další články