Zde může být vaše reklama.

PROPOJENÍ GENERACÍ V nemocnicích v kraji chodí děti předčítat seniorům do nemocnic

V nemocnicích v kraji chodí děti předčítat seniorům do nemocnic

foto: Archiv redakce

30. 12. 2023 - 19:17

Prostějov – Pacienti i zaměstnanci nemocnic v Olomouckém kraji se budou častěji potkávat se školáky, kteří do zdravotnických zařízení nemíří na vyšetření, ale navštěvují s knihami seniory dlouhodobě upoutané na lůžko. Společnost Agel, která provozuje nemocnice v Prostějově, Přerově, Šternberku a Jeseníku, spustila projekt Babičko a dědečku, pojďte si povídat.

 

Smyslem projektu je především propojení generací a zároveň edukace dětí již na základních školách. Je jasné, že dlouhodobý pobyt v nemocnici může být zejména pro seniory psychicky náročný. Proto jim chceme tento čas na lůžku zpříjemnit a zpestřit. A pomocnou ruku nám v tom podávají žáci základních škol a jejich učitelé, kteří vnímají důležitost učit žáky mezigenerační spolupráci i porozumění starším,“ říká Klára Pavlišová, personální specialistka společnosti AGEL. Smyslem aktivity je, aby se děti učily od starší generace a ta zároveň čerpala inspiraci a energii od mladých lidí.

Žáci základních škol docházejí v doprovodu pedagogů jako dobrovolníci na lůžková oddělení zejména následné péče, kde seniorům čtou ze svých oblíbených knih, povídají si s nimi a vzpomínají spolu na jejich dětství. Jako první navštívily děti z 5. A Základní školy Jana Železného v Prostějově pacienty v Nemocnici AGEL Prostějov a nadšení bylo patrné na obou stranách.

 „Děti si přinesly své oblíbené knížky - Honzíkova cesta, Malý princ, nebo Záhada hlavolamu, a mnozí senioři se díky četbě vrátili do dětských let. Pacienti byli z dětí velmi nadšení, mnozí jsou v nemocnicích osamocení, a právě dětské šveholení a četba jsou pro ně doslova balzámem na duši. A děti na oplátku našly vděčné posluchače a sklidily ohromný potlesk,“ dodává Pavlišová. Projekt bude pokračovat jak v prostějovské nemocnici, tak i v dalších městech regionu.

 

Další články