Zde může být vaše reklama.

První humanitární vlak pro uprchlíky odjel z Ukrajiny do Česka

První humanitární vlak pro uprchlíky odjel z Ukrajiny do Česka
Ilustrační fotografie

foto: Lukáš Blokša

26. 02. 2022 - 13:06

První humanitární vlak pro uprchlíky z Ukrajiny do Česka odjel dnes ráno v 9 hodin. Jedná se o první spoj, který ověřil možnosti železnice při evakuaci Ukrajinců z Przemyslu do České republiky. Kvůli komplikacím s cestováním na Ukrajině a velkým zpožděním vlaků z Ukrajiny do Polska, to dosahuje až 7 hodin, je u prvního vlaku menší obsazenost. Situaci dnes ráno navíc zkomplikovala porucha trakčního vedení mezi ukrajinskou hranicí a Przemyslem, která vyloučila provoz na delší dobu. Z těchto důvodů byl vlak ve spolupráci s kolegy z polských železnic nabídnut také pro uprchlíky do Krakova a Katovic. Do Česka pak míří první dvě desítky uprchlíků z Ukrajiny. 

První vlak má plánovaný příjezd do Bohumína v cca 15.55 hod. Čas příjezdu mimořádného vlaku se může změnit (může přijet dřív i se zdržením). Vlak ukončí jízdu v Bohumíně a o jeho cestující je postaráno. Podle svých potřeb budou cestovat nejbližšími spoji do Prahy a Brna.

Navzdory malému využití je jízda prvního humanitárního vlaku důležitým symbolem a praktickým ověřením rychlé reakce Českých drah a polských kolegů z PKP při organizování skutečné humanitární pomoci. Zkušenosti z první jízdy budou dále využity i v případě vypravení dalších vlaků podle humanitární situace a její řešení na polsko-ukrajinské hranici. První vlaky také zajistily humanitární pomoc, kterou využijí přicházející uprchlíci.

Druhá souprava v současné chvíli zůstává v polském Przemyslu a je připravena pro další evakuaci Ukrajinců do Česka.

Další články