Zde může být vaše reklama.

OLOMOUCKÁ PLECHARÉNA Rada města rozhodla o rekonstrukci střechy zimního stadionu

Rada města rozhodla o rekonstrukci střechy zimního stadionu
Zimní stadion v Olomouci

foto: (C) Hanácký Večerník

10. 08. 2020 - 23:33

Jedním z bodů programu dnešního zasedání Rady města Olomouce byla i oprava střechy zimního stadionu. Nutnost rekonstrukce střechy si již vyžádal její havarijní stav, neboť reálně hrozí, že pokud by k alespoň základní opravě nedošlo ani do příští sezóny 2021, hrozilo by populární hanácké Plecharéně zavření a Olomoučané by se museli na dlouho rozloučit nejen s vrcholovým hokejem, ale i s tréningy mládeže, veřejným bruslením apod.

Při dnešním hlasování rady byly ve hře celkem tři varianty. První počítá pouze se základní opravou střechy (tzv. „dřevěná varianta“), bez změny stávajících dispozic stavby, s rozpočtem cca 30 milionů korun. Tato varianta by ale navždy pohřbila ambiciózní plány na velkou multifunkční halu, o kterou dle svého programového prohlášení Rada města Olomouce usiluje.

Druhá, střední cesta, taktéž nepočítá se zvedáním stávající konstrukce, ale zpevňuje její vnější kryt a zvyšuje i její nosnost. Náklady se zde oproti nejlevnější variantě zvyšují o dalších 20 milionů, ale tato varianta již otevírá cestu k následné velké rekonstrukci celého areálu do podoby zmíněné multifunkční haly. Pro tuto variantu se také dnes Rada města Olomouce rozhodla. Jedná se v podstatě o začátek rekonstrukce podle původního projektu z pera architekta Štefky, ale i zde připadají ještě v úvahu levnější i dražší varianty dalšího postupu.

Třetí varianta zcela nového konstrukčního řešení s pozvednutím stávající světlé výšky haly by de facto znamenala již první etapu budoucího multifunkčního megaprojektu a ukrojení prvních cca 150 milionů korun z více než miliardového rozpočtu, který ale radnice zatím nemá pokrytý.

Ambiciózní plán multifunkční haly počítá mimo investice města rozložené do mnoha let i s vydatnou podporou Olomouckého kraje či Národní sportovní agentury, která pod vedením Milana Hniličky oblast poskytování podpory ve sportu v ČR postupně přejímá.

Agentura má na stole aktuálně několik podobných projektů i z dalších velkých měst, ale pokud se dle předpokladů podaří olomoucké radnici dosáhnout ještě letos v říjnu na očekávané stavební povolení, jsou šance na tuto zásadní finanční injekci podle zástupců radnice reálné.

Olomoucký kraj je ale k rekonstrukci zimního stadionu do podoby multifunkční haly zdrženlivý. Hejtman Ladislav Okleštěk již dříve naznačil, že preferuje spíše variantu stavby celého nového komplexu tzv. na zelené louce.

 

Další články