Zde může být vaše reklama.

DODRŽUJETE RYCHLOST? Radary denně kontrolují tisíce řidičů v Olomouci

Radary denně kontrolují tisíce řidičů v Olomouci

foto: Městská policie Olomouc

03. 09. 2023 - 22:13

Olomouc - Možná to netušíte. Ale každý den vás sleduje v některé z olomouckých ulic mobilní radar městských strážníků, který kontroluje, zda řidiči dodržují nejvyšší povolenou rychlost. O svém případném prohřešku se šoféři nedozvědí na místě, ale až jim přijde výzva k zaplacení z magistrátu. Jen za červen moderní radar, který vidí konkrétní vůz víc než kilometr daleko, odhalil 143 případů překročení rychlosti.

Pomocníka, který se těší pramalé oblibě u milovníků rychlých aut, používají policisté od začátku roku. Vedení města reagovalo na žádosti komisí městských částí, základních a mateřských škol i občanů, kteří si stěžovali na časté nedodržování rychlosti v lokalitách s velkým pohybem chodců či cyklistů.

„Víme o lokalitách, kde překročení povolené rychlosti může být skutečně nebezpečné. Jedná se hlavně o místa se zvýšeným pohybem chodců, přechody, lokality v okolí bytových zástaveb nebo i škol a školek,“ vysvětlil nákup primátor Mirek Žbánek. „Chceme upozornit na to, že ignorování předepsané rychlosti je hazardem s životem chodců nebo cyklistů. Proto zveřejňujeme informace o pořízení ručního radaru i o tom, kvůli kterým lokalitám je vlastně potřeba.“

Strážníci a policisté vytipovali pět desítek lokalit, kde radar denně sbírá data. V drtivé většině provádí měření v blízkosti přechodů pro chodce, v zónách s omezením na 30 km/hod, případně pěší zóně, u zastávek MHD nebo na křížení silnic s koridory pro cyklisty. Radar vás může překvapit třeba na Pekařské, Dlouhé. Lazecké, Na střelnici, Hněvotínské, Návsi svobody, Rolsberské, Masarykově a dalších místech. Kompletní seznam najdete zde - https://mp-olomouc.cz/doprava/mereni-rychlosti/27612.

Ze zveřejněných statistik vyplývá, že řidiči nejčastěji překračují rychlost v zóně 30, například na Horní Hejčínské, pplk. Sochora, Keplerově, Zolově nebo Kmochově, s padesátkou mají problémy na Přerovské nebo Dlouhé. Nejvíce přestupků spáchali tento rok v březnu (166) a v červnu (143). Rekordmani to pálili po Přerovské, kde je padesátka, více než stokilometrovou rychlostí.

„Nejvíce přestupků bylo zjištěno v místech, kde je rychlost omezena na 30 kilometrů v hodině - cca 62 procent z celkového počtu. Co se týče nejvyššího porušení rychlosti, tak jsme uvedené zjistili na ulici Přerovská, kde několik vozidel na padesátce jelo i více než 100 kilometrů v hodině,“ říká Petr Čunderle, mluvčí MP Olomouc.

 

 

 

 

 

Další články