Zde může být vaše reklama.

Richard Morávek: Jde nám o jedinečný nadčasový design

Richard Morávek: Jde nám o jedinečný nadčasový design

foto: archiv redakce

13. 04. 2022 - 15:11

Přinášíme vám další exkluzivní rozhovor. Po čase opět s člověkem, jehož projekty aktuálně asi nejvíce ovlivňují podobu našeho města. Řeč není o nikom jiném než o olomouckém investorovi a podnikateli Richardu Morávkovi. Vyroste v nejbližší době Šantovka Tower? Jak se dívá na nezdařilé koncesní řízení na provozovatele olomoucké Tržnice, a dočkáme se na Velkomoravské nejmodernější multifunkční arény? Nejen na tyto dotazy Richard Morávek odpovídal.

Obsáhlejší rozhovor jsme pro Hanácký Večerník připravovali v roce 2019 i 2020. Dotýkali jsme se také témat jako tzv. olomoucké panorama či městská památková rezervace. To vše v kontextu plánu na výstavbu Šantovka Tower. Nyní krajský soud zamítl žalobu kanceláře ombudsmana. Co říkáte na rozhodnutí soudu?
Po mnoha letech polopravd, různých manipulací a osobních útoků je to velká satisfakce, že spravedlnost funguje, zákony platí. U soudu rozhodla fakta a argumenty, nikoliv emoce a silná slova. Od začátku jsme byli přesvědčeni, že územní rozhodnutí bylo vydáno v souladu s právem. Žaloba byla navíc podána za podivných okolností doslova v posledních chvílích mandátu bývalé ombudsmanky. Ze strany soudu zazněla věta, kterou považuji za zásadní: „Nestačí se ohánět autoritami, je potřeba mít argumenty“. Někteří lidé si pletou svůj subjektivní názor s veřejným zájmem. 

Jak to tedy s Vašim záměrem na Šantovka Tower aktuálně vypadá, bude v Olomouci stát, kdy se dočkáme? 
Máme platné územní rozhodnutí, budeme pokračovat v přípravě projektu. Územní rozhodnutí řešilo základní parametry umístění stavby, teď je příležitost dořešit veškeré detaily. Naším cílem je, aby vnější design věže byl jedinečný a nadčasový. Projekt dotvoří náš “dvorní” architekt Robert Bishop, který v roce 2019 převzal v sídle UNESCO v Paříži Prix Versailles za architekturu. Časový rámec zatím nemohu upřesnit, vše je čerstvé, vždyť jsme ještě nedostali ani vyhotovení rozsudku.

Ceny materiálů, lidských zdrojů, a tedy i stavebních prací jdou v poslední době výrazně nahoru. Může mít projekt Šantovka Tower v současné době v Olomouci vůbec ekonomickou racionalitu?
Růst cen nemůže pokračovat donekonečna, přehřátý trh musí narazit na strop a najít rovnováhu. V minulosti, když se trh příliš rozkmital, jsme některé projekty pozastavili. Nedávno jsme odstartovali výstavbu a prodej bytů projektu Šantovka Living a zájem je velký. Jsem přesvědčen, že to bude platit i u projektu Šantovka Tower. Navíc uvažujeme, že určitá část objektu bude otevřena široké veřejnosti.

Není aktuální rozhodnutí soudu možným impulsem k otevřené debaty celkově o výškových limitech v Olomouci a dalším rozvoji? Na jedné straně je totiž nemožnost město rozšiřovat do šířky – protože zde máme bonitní půdu, ale kritika směruje i vůči zahušťování výstavby a výstavbě do výšky. Zakonzervovat město ale nejde, ne?
Potřebujeme najít správný poměr mezi ochranou historického dědictví a rozvojem města v současnosti. Na zastupitelstvu jsem navrhl organizaci konference za účasti špičkových architektů a urbanistů na toto téma. Prodiskutovala by odborně mj. i otázku výškové regulace. Slib splníme, chceme na akci spolupracovat s městem, Okresní hospodářskou komorou Olomouc, univerzitou, profesními sdruženími. Souhlasím s principem, že města by se neměla nekontrolovaně rozšiřovat do krajiny, sami se snažíme jít příkladem a revitalizovat brownfieldy. Na území bývalého Mila vznikla Šantovka, na pozemcích po vojenských opravnách na Velkomoravské vybudujeme celou novou čtvrť. Takové zahušťování je správný urbanistický princip, pro efektivní využití často drahých pozemků je však potřeba někdy stavět i do výšky. Výškové akcenty ale přece k městskému urbanismu patřily vždy.

Už jste zmínil některé projekty, na kterých právě pracujete. Můžete krátce představit i další?
Loni jsme zahájili výstavbu projektu East Park Olomouc. Na východním okraji města vznikne moderní výrobně-logistický park, který přispěje k rozvoji zaměstnanosti v regionu. Intenzivně právě pracujeme na druhé etapě Galerie Šantovka. Nepřinese zdaleka jen nové atraktivní obchody. V souladu se světovým trendem se chceme zaměřit i na kulturu a volný čas, samozřejmostí bude široká nabídka služeb.  Chystáme zde unikátní divadelní scénu či prestižní mezinárodní hotel. V už zmíněné lokalitě Nová Velkomoravská právě probíhají rozsáhlé demolice, s městem jednáme o možnosti postavit tam multifunkční halu pro sport a kulturu. Brzy představíme další záměr, který souvisí s univerzitním charakterem Olomouce: studenti potřebují kvalitní zázemí a my k tomu chceme jako soukromý subjekt přispět vlastním projektem.

Aktuálně se přepracovává územní plán, myslíte, že se tedy do budoucna sníží regulace a složitost výstavby v Olomouci?
Těžkopádná byrokracie a nesmyslná regulace brzdí a prodražují novou výstavbu nejen v Olomouci. Od nápadu k realizaci projektu dnes neuběhne několik let, spíše to jsou už desetiletí. Územní plán by měl stanovovat jednoduchá, pro všechny srozumitelná pravidla. Dnes je sešněrovaný a přeregulovaný, umožňuje libovůli výkladu, což možná vyhovuje některým lidem, rozvoj města to však dusí a brzdí. Jakýkoliv pokrok a změnu k lepšímu přivítám. 

Statutární město Olomouc je v poměrně špatné finanční kondici, je tedy jasné, že většina výrazných projektů bude realizována soukromými investory. Uvědomuje si město důležitost soukromého sektoru a snaží se podle vás hledat cesty ke spolupráci?
Jsme si problémů města vědomi, a právě proto nabízíme potenciál a sílu soukromého sektoru k investování do rozvoje i v oblastech, které by jinak musela řešit samospráva, nemá na to ale peníze. Soukromé firmy si také uvědomují význam společenské odpovědnosti a angažují se i na poli podpory sportu, kultury, inovací či pomoci potřebným. Nechci to zakřiknout, ale mám dojem, že veřejná sféra to začíná vnímat a spolupráce je na dobré cestě.

Můžete sdělit veřejnosti, jak to vypadá s plánem na výstavbu multifunkční haly na Velkomoravské, má to téma nějaký posun?
Spolu s právníky a ekonomy finalizujeme model spolupráce s městem a krajem. Jsme připraveni zaplatit vstupní investici, halu efektivně provozovat, od městské a krajské samosprávy požadujeme příspěvek na provoz. Jsme totiž přesvědčeni, že jde o zařízení s takovým veřejným přínosem, že si podporu obou institucí zaslouží. V hale budou moci probíhat významná domácí a mezinárodní utkání, svůj stánek by zde mohli najít nejenom hokejisté či basketbalisté, ale i spousta jiných sportů. Na významné koncerty populární, rockové či vážné hudby už nebude potřeba jezdit mnoho set kilometrů. V nejbližším období budeme mít další kolo jednání s městem, věřím, že se tentokrát posuneme dopředu. Jsme připravení najít řešení vedoucí k realizaci haly.

Nemohu také nezmínit i dříve hojně probírané téma, a to olomouckou tržnici. Koncesní řízení nakonec nedopadlo dobře a trhy nebude provozovat žádný soukromý subjekt, ale město, respektive městská akciovka. Jak se na to díváte?
Některá témata člověk chtě nechtě musí dát na vedlejší kolej. Když zjistí, že situaci nedokáže změnit, soustředí se na věci, které změnit lze. Olomouc mohla mít špičkovou tržnici evropské úrovně, jakou známe z významných zahraničních metropolí. A město to nemuselo stát ani korunu. Podnikatelských subjektů, které měly zájem o takový projekt byla řada, v poslední fázi už jsme neřešili, kdo zvítězí, hlavně aby se něco pohnulo dopředu. Takto bude provoz a investice na tržnici platit město a změna bude pouze kosmetická. Hodnotím to jako promarněnou příležitost. Pokusíme se ale tuto díru zacelit a přinést Olomouci kvalitní trh s lokálními čerstvými produkty v rámci druhé etapy Šantovky. 

Letošní rok proběhnou komunální volby, a tak či tak dojde k nějakým změnám, minimálně personálním ve vedení města. Jako člověk, který aktuálně svými developerskými projekty ovlivňuje tvář města, co byste si od nové politické reprezentace přál?
Především by měla být čitelná. Mít konkrétní program, názory a projekty, za kterými stojí, Neměla by se bát rozhodovat a své rozhodnutí obhajovat ve veřejné diskusi. Měla by mít odvahu bojovat za své město na celostátní úrovni a schopnost tam konkrétní věci dohodnout. Měla by také umět navázat spolupráci se všemi podstatnými subjekty ve městě: univerzitou, Fakultní nemocnicí, podnikateli, kulturními institucemi i spolky a hledat společně cestu, jak město posunout. A vidět v těchto subjektech partnery, nikoliv nepřátele. Nové reprezentaci bych přál, aby k tomu našla odvahu a opravdové lídry. 

Co je podle vás téma číslo jedna pro budoucnost Olomouce?
Za jiných okolností bych řekl, že rozhodující je celková atmosféra ve městě, jeho rozpohybování a pozitivní energie. Jsou ale situace, kdy všechno ostatní překryje svou závažností naléhavost jediného problému: I pro budoucnost Olomouce je dnes nejdůležitější, aby válka na Ukrajině co nejdříve skončila. Kousek od nás se odehrává tragédie, kterou jsme si ještě nedávno nedovedli představit v Evropě 21. století. Má obrovské důsledky humanitární, jsme konfrontování se scénami barbarského násilí. Válka má, a ještě bude mít i velké ekonomické dopady. Tísnívá atmosféra, kterou válka vyvolává, ovlivňuje i očekávání lidí a celkovou náladu ve společnosti. Násilí musí být zastaveno, pro takové jednání nesmí být v dnešním civilizovaném světě místo. A naším úkolem musí být lidem postiženým touto agresí pomoci.

Další články