Zde může být vaše reklama.

Šokující statistika S agresí po síti se na Olomoucku setkávají čtyři z desíti

S agresí po síti se na Olomoucku setkávají čtyři z desíti

08. 05. 2019 - 06:00

Skoro 40 procent mladistvých v Olomouckém kraji uvedlo, že se v posledním roce setkalo s kybernetickou agresí. Vyplynulo to z průzkumu, který realizuje společnost O2 a Univerzita Palackého v Olomouci. S kybernetickou agresí se v Olomouckém kraji sice setkalo méně dětí, než je celorepublikový průměr (41 %), i tak se ale jedná o vysoké hodnoty. Aktuální výzkum zjišťuje rozšíření různých forem kybernetické agrese jako třeba urážení a ponižování prostřednictvím internetu, nabourání do online účtů a profilů nebo šíření ztrapňujících fotografií.

Aktuální výzkum zjišťuje rozšíření různých forem kybernetické agrese jako třeba urážení a ponižování prostřednictvím internetu, nabourání do online účtů a profilů, šíření ztrapňující fotografie apod. S kybernetickou agresí se v Olomouckém kraji setkalo sice méně dětí, než je celorepublikový průměr (41 %), i tak se jedná o vysoké hodnoty.

 

Program O2Chytraskola.cz na tyto hrozby reaguje a  přináší nutnou edukaci a podporu škol v této oblasti. Děti jsou dnes obklopeny digitálními technologiemi už od narození, o jejich rizicích však často nevědí - potřebné informace často nezískají od rodičů ani pedagogů. „Webový portál www.O2Chytraskola.cz bude v první fázi reagovat na nejpalčivější problémy, jako jsou bezpečnost online, sexting, kyberšikana, mediální gramotnost nebo správné zabezpečení počítače a mobilu,“ říká Anna Kačabová, ředitelka Nadace O2. Portál, který obsahuje všechny vzdělávací materiály, je zdarma určen všem – dětem, jejich rodičům i učitelům.

 

ZŠ Trávník z Přerova jako účastník pilotního projektu

V rámci pilotního projektu se programu účastnila i přerovská Základní škola Trávník. Zařadila se tak po bok šesti dalších škol z celé České republiky.  V rámci pilotního programu O2 Chytrá škola jsme se zaměřili na prevenci online rizik a také na smysluplné využívání technologií ve vzdělávání. V rámci preventivních aktivit jsme zrealizovali 4 besedy z oblasti bezpečného chování na internetu pro žáky a proškolili jsme také pedagogy. Nejdůležitějším článkem prevence jsou však rodiče, proto chystáme besedy i pro ně. Naši žáci a učitelé začali dále vytvářet vlastní internetový vzdělávací portál, díky němuž si budou moci žáci ověřovat své znalosti z oblasti bezpečného chování na internetu i dalších oblastí školní výuky. Portál bude po spuštění přístupný pro zaměstnance, žáky, rodiče i širokou veřejnost a bude doplňovat už fungující stránky O2ChytraSkola.cz,“ uvedla Veronika Krejčí, pedagožka Základní školy Přerov, Trávník 27. Žáci z přerovské základní školy vedle testovacího portálu začali i s tvorbou webu, který si mimo jiné klade za cíl zvýšit digitální gramotnost dětí.

Webový portál www.o2Chytraskola.cz mohou zájemci, kteří se chtějí dozvědět víc o digitální gramotnosti, navštívit už nyní. Prostřednictvím portálu mohou do 13. května podat online přihlášku všechny základní školy, které se chtějí zapojit do grantového programu. Celková částka vyhrazená na finanční podporu škol je pro nadcházející školní rok 5 milionů korun.

Další články