Zde může být vaše reklama.

ŠAMPIONI Z INDIE I USA Šachisté z celého světa hrají v Olomouci

Šachisté z celého světa hrají v Olomouci

foto: Agentura 64

16. 08. 2023 - 09:43

Šachisté z celého světa se sjeli do hanácké metropole na devítidenní turnaj Olomoucké šachové léto, který vyvrcholí tuto sobotu v Hotelu Flora. Na stupně vítězů v některých kategoriích pomýšlí také řada tuzemských hráčů, mezi nimi i děkan Přírodovědecké fakulty místní univerzity Martin Kubala. Pokud si troufáte, můžete se některými špičkovými šachisty utkat ve čtvrtek v otevřeném turnaji.

Na startu sedmi hlavních turnajů se registrovalo celkem 242 hráčů z 26 zemí světa. Celou třetinu z nich tvoří zahraniční hráči, mezi nimiž jsou také účastníci z Indie, USA, Japonska, Jižní Koreje nebo Jihoafrické republiky. Letos se v rámci festivalu konají čtyři uzavřené turnaje pro zvané hráče – dva velmistrovské a dva mistrovské. V každém z nich se představí desítka účastníků, kteří se utkají systémem každý s každým. Zbývající tři turnaje jsou vypsané jako otevřené.

Jednotlivá kola hlavních turnajů začínají v 16 hodin. Diváci mají vstup do hracích sálů v Hotelu Flora zdarma. „V rámci doprovodného šachového programu připravili organizátoři turnaje určené jak pro účastníky hlavních klání, tak i pro ostatní zájemce. Jeden byl na programu v úterý, ve čtvrtek od  9,30 hodin ho bude následovat turnaj v bleskovém šachu. Klání se mohou zúčastnit hráči i bez předchozí registrace, stačí se prezentovat až na místě v den konání,“ řekl Hanáckému večerníku hlavní pořadatel Jakub Fuksík.

Celkem 44 partií z uzavřených turnajů a seniorského mistrovství je přenášeno on-line na internetu, kde je mohou sledovat fanoušci z celého světa. Průběžné výsledky festivalových turnajů a odkazy na on-line přenos partií naleznou zájemci na webových stránkách pořádající Agentury 64 (www.a64.cz) nebo přímo na stránkách festivalu na adrese https://www.a64.cz/tournaments/olomouc2023/

Další články