Zde může být vaše reklama.

Sanitky dostaly za covidu zabrat, záchranáři mají nové

Sanitky dostaly za covidu zabrat, záchranáři mají nové

foto: archiv redakce

25. 04. 2022 - 10:32

Sanitní vozy krajské záchranky dostaly v posledních letech pořádně zabrat, i kvůli nárůstu nemoci covid-19. Záchranáři byli v některých dnech na výjezdech za pacienty téměř nepřetržitě a to se podstatně podepsalo na opotřebování vozů. Minulý týden však Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje dostala první várku nových sanitek a na podzim se chystá druhá.

Do Olomouce dorazilo devět automobilů Volkswagen Transporter vybavených nejmodernější zdravotnickou technikou. „Dalších pět vozů očekáváme v září. Celková hodnota zakázky je téměř 50 milionů korun. Z toho jde 45 milionů z fondů EU,“ uvedla mluvčí záchranné služby Lucie Mikisková. Nové vozy budou záchranáři využívat na výjezdových základnách Olomouc, Šternberk, Litovel, Prostějov, Hranice, Šumperk a Jeseník.

Vedení záchranky obměňuje vozový park pravidelně, průměrné stáří vozidel se pohybuje okolo pěti a půl roku. Nyní mají záchranáři k dispozici 55 vozů, z toho 48 sanitek. A co bude s vyřazenými automobily? Podle náměstka hejtmana Dalibora Horáka Olomoucký kraj zvažuje, že by je daroval ukrajinským partnerům nebo Českému červenému kříži. 

Loni zaznamenal dispečink ZZS více než 58,000 výjezdů, z toho přes 4500 případů s prokázaným covidem. Sanitky najely téměř 1,6 miliónu kilometrů. Tísňová linka 155 evidovala na 111 tisíc hovorů.

Další články