Zde může být vaše reklama.

SPOLU vítězem voleb, Babiš druhý, Piráti z koalice propadli

SPOLU vítězem voleb, Babiš druhý, Piráti z koalice propadli

foto: Repro Česká televize

09. 10. 2021 - 19:55

Vítězem voleb na počet hlasů se stala koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), druhé končí hnutí ANO současného premiéra Andreje Babiše, třetí koalice Pirátů se Starosty. Do sněmovny se dostalo také SPD, mimo naopak poprvé za svou historii skončili sociální demokraté a komunisté. Pod pěti procenty pak zůstalo také hnutí Roberta Šlachty Přísaha, Trikolora Soukromníci a Svobodní. Další strany už k pětiprocentní hranici nutné pro vstup do sněmovny měly daleko.

"Demokratické koalice mají šanci postavit většinovou vládu, toto je změna," nechal se během tiskové konference vítěze voleb, koalice SPOLU, slyšet její lídr Petr Fiala. "Změna je tady. My jsme ji slíbili. My ji uděláme," uvedl dále. "Ta změna není blízko, za změna se děje," poznamenala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

K výsledku voleb se už vyjádřili také lídři koalice Pirátů a Starostů, Ivan Bartoš a Vít Rakušan. Piráti obhajovali 22 mandátů, nakonec získali jen čtyři, naproti tomu Starostové, kteří v minulých volbách dostali mandátů šest, jich získali 33. A to hlavně díky kroužkování, které voliči této koalice předvedli a z volených míst tak mimo sněmovnu Piráty vykroužkovali. "Piráti se stali cílem nevídané dezinformační kampaně. Na naší smlouvě o spolupráci, která byla uzavřena na celé volební období, výsledek voleb nic nemění," uvedl Vít Rakušan.

Zatímco se čekalo na vystoupení premiéra Andreje Babiše, oznámil mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček, že se s Babišem prezident v neděli 10. října sejde. "Prezident Miloš Zeman přijme v neděli dne 10. října 2021 v 11:00 hodin na zámku v Lánech předsedu vlády Andreje Babiše," napsal Ovčáček na twitter.

Andrej Babiš: Myslím, že naše voliče jsme nezklamali

Krátce po sedmé hodině pak vystoupil i dosavadní premiér Babiš, jehož ANO skončilo ve volbách druhé.

"Chtěl bych poděkovat našim voličům. Náš výsledek je skvělý, sami jsme ho nečekali. Výsledek má různé příčiny, ale děkuju všem našim voličům. Myslím, že jsme je nezklamali. Stálo proti nám pět stran, měli jediný program, odstranit Babiše. Různé vymyšlené kauzy opakovaně zdůrazňovali. Hlavně pandemii, střet zájmů, který neexistuje. Do toho Bečva, Francie," uvedl krátce po třičtvrtě na osm Babiš.

"Nepočítali jsme s tím, že prohrajeme. Chtěl bych pogratulovat panu Fialovi ke skvělému finiši," řekl Babiš při svém projevu. "SPOLU vyhrálo na počet hlasů, panu předsedovi jeho riskantní projekt vyšel. Udělali to dobře. Oni sami tím jsou podle mě překvapení. Ale takový je život. My tomu rozumíme a akceptujeme to," řekl dále Babiš.

O tom, co bude dál ve vztahu k pověření o jednání o vládě, se vyjádřil jen v krátkosti. "Uvidíme, jak se pan prezident rozhodne. Mně bylo řečeno, že rozhovory začnou až ve středu. A jestli mě pověři, nebo nepověří, se dozvíme. Vím, že pro naše voliče je to zklamání," uvedl Babiš.

Volební účast překročila 65 procent. Vítězná koalice SPOLU dostala přes 27 a půl procenta, hnutí ANO těsně přes 27 procent. Třetí na pásce skončili Piráti a Starostové, kteří překročili 15,5 procenta a do sněmovny se dostalo ještě SPD, které dostalo těsně pod deset procent. Neúspěch naopak zaznamenaly sociální demokraté a komunisté, jedni byli v předchozím období ve vládě, druzí ji po většinu té doby podporovali. Předseda ČSSD Jan Hamáček vzhledem k propadu strany oznámil svou rezignaci. Rezignaci oznámil také předseda KSČM Vojtěch Filip. Důvodem má být výsledek letošních voleb. Strana získala jen 3,6 procenta hlasů. V dosavadní sněmovně měly obě strany po patnácti poslancích.

 

Další články