Zde může být vaše reklama.

Rozhýbejme město Startuje projekt Sportuje celá Olomouc

Startuje projekt Sportuje celá Olomouc

foto: olomouc.eu

07. 05. 2022 - 12:00

S příchodem jara odstartoval v Olomouci dlouhodobý projekt Sportuje celá Olomouc. Jak už název napovídá, cílem projektu je rozpohybovat co největší počet Olomoučanů napříč všemi věkovými kategoriemi. Začínáme u těch nejmenších ve školkách, na své si ale přijdou i starší děti na akcích s profesionálními sportovci nebo senioři při Nordic Walking vycházkách.

„Sport a aktivní trávení volného času podporujeme v Olomouci dlouhodobě. Podílíme se zajištění celé řady akcí a prostřednictvím grantů pomáháme také místním sportovním klubům. Projektem Sportuje celá Olomouc chceme ukázat, že sport může být příjemnou aktivitou a náplní volného času a budeme se snažit, aby zaujal co největší počet lidí všech věkových kategorií,“ vysvětlila ambici dlouhodobé akce náměstkyně primátora města Olomouce Markéta Záleská.

A protože budovat kladný vztah ke sportu je třeba už od útlého věku, nabízí se začít u těch nejmladších, u dětí v olomouckých mateřinkách. Hlavním cílem projektu v této věkové kategorii je zejména zvýšení úrovně pohybové gramotnosti, a to díky cvičení se sadou gymnastických pomůcek. Paní učitelky prošly speciálním seminářem, po jehož absolvování získaly certifikáty opravňující je k výuce pohybové gramotnosti ve školkách. Ty je samozřejmě třeba dovybavit potřebnými cvičebními pomůckami. V první etapě budou vybaveny mateřské školky v Petřkově a Arbesově ulici a na Návsi Svobody, další pak budou následovat.

Akce v rámci projektu Sportuje celá Olomouc však nebudou jen pro děti. Impuls k pravidelnému pohybu potřebují i mnozí dospělí. „Plánujeme akce Nordic Walking pro seniory v olomouckých parcích, s vrcholovými sportovci z Olomouce se chystáme na školní hřiště s programem pro žáky v družinách a velká akce na konci léta proběhne přímo v centru Olomouce na Horním náměstí,“ přibližuje některé části projektu náměstkyně Záleská. Podle ní je hlavní prioritou snaha přivést k aktivnímu životnímu stylu co největší počet lidí. „Proto u jednotlivých akcí počítáme i s možnou změnou v případě nepříznivého počasí. Časový harmonogram bude živým organismem a může se podle potřeb a okolností upravovat. Termínová variabilita je pro nás jako pro organizátory sice v mnohém náročnější, ale chceme, aby si sportovní akce užilo co nejvíce lidí a aby z nich odcházeli s příjemným pocitem. S radostí z pohybu samotného i z toho, že udělali něco pro své zdraví,“ dodává náměstkyně Záleská.

Program projektu Sportuje celá Olomouc 2022 bude pravidelně aktualizován a zveřejňován na webu www.sportujvolomouci.cz a na sociálních sítích města.

Další články