Zde může být vaše reklama.

DOČKAJÍ SE ŘEŠENÍ? Šternberk: tranzitní dopravu z města odkloní obchvat

Šternberk: tranzitní dopravu z města odkloní obchvat

foto: ŘSD

02. 08. 2023 - 12:25

Obyvatelé Šternberku nedaleko Olomouce mají reálnou šanci, že za pár let zmizí z jejich města podstatná část tranzitní dopravy směřující po silnici I/46 do Polska a Jeseníků. Poslední červencový den se sešli zástupci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s radními a oznámili, že odstartovali důležitý krok k výstavbě – výkupy pozemků pod budoucím obchvatem města. Pokud půjde vše podle plánů, řidiči by mohli trasu kolem Šternberka využít v roce 2028.

"Jedná se o odkupy pozemků, pronájmy parcel, věcná břemena a podobně. Majetkoprávní etapu přípravy obchvatu doprovodí dvě jednání určené osloveným majitelům pozemků dotčených stavbou. Debaty s občany jsou plánovány na 6. září a 19. září. Čas a místo včas upřesníme," uvedl mluvčí ŘSD Miroslav Mazal. Starosta Šternberka Stanislav Orság doplnil, že radnice poskytne veškerou součinnost, protože v jejím zájmu je, aby se co nejdřív začalo stavět.

Obchvat Šternberka by měl z třináctitisícového města odvést tranzitní dopravu. Poblíž dnešní odbočky na Štarnov naváže na plánovanou čtyřproudovou komunikaci z Olomouce, vyhne se Šternberku a znovu se napojí na stávající silnici při stoupání do obce Lipina. Celková trasa obchvatu měří 4707 metrů. Nová komunikace bude dvouproudá, v místech stoupání doplněná o přídavné pruhy. Počítá s vybudováním sedmi mostů, dvou mimoúrovňových křižovatek i hlukových stěn, které ochrání obytnou zástavbu.

Pokud se v plánovaných termínech podaří dotáhnout majetkoprávní vypořádání, mohlo by ŘSD v příštím roce vypsat výběrové řízení na společnost, která obchvat vybuduje. ŘSD předpokládá, stavbu zahájí v roce 2026. Předpokládaná cena je 1,31 miliardy korun.

Obchvat Šternberka je takřka nekonečným příběhem zatím bez konce. Od 90. let je v územním plánu města. Ministerstvo dopravy projekt schválilo už v roce 2005 a v roce 2011 získal územní rozhodnutí. Nedostal se však mezi dopravní priority státu a teprve na konci minulého desetiletí se vrátil do hry. Stavba má nyní platné územní rozhodnutí do roku 2025, do té doby by měla získat stavební povolení.

Video, které provádí plánovanou stavbou, najdete zde - https://youtu.be/AsIfbF-dW2o.

 

 

Další články