Zde může být vaše reklama.

Suchý únor je tu! Má smysl jej držet?

Suchý únor je tu! Má smysl jej držet?

foto: databáze unplash

03. 02. 2023 - 08:19

Alkohol je pro Čechy nedílnou součástí společenského života. Patříme mezi TOP 5 zemí na světě s největší osobní spotřebou. Ročně v průměru vypijeme až 172 litrů alkoholu na hlavu. Pozitivní vztah k alkoholu umocňuje fakt, že jsme pivní světová velmoc. Průměrný český občan vypije až cca 145 litrů piva (zatímco vína jen 20 litrů). Negativem naproti tomu je, že ročně se s alkoholem u nás léčí zhruba 6 000 lidí a až 1 500 lidí umírá na alkoholické onemocnění jater. I to je důvod proč se řada milovníků alkoholu vydá každoročně na strastiplnou odyseu známou jako „suchý únor“. Jaké benefity pro zdraví s sebou vysazení alkoholu přináší? 

Odborníci radí, že i jeden měsíc úplné abstinence může mít pozitivní vliv na naše zdraví. Půst je také jedním z nejlepších způsobů, jak na sobě otestovat případnou závislost, neboť jedním z hlavních projevů nezdravého návyku je stav bažení.  

Mnozí z nás mají pití alkoholických nápojů spojených s příjemným večerním rituálem, kdy například konzumace lahvinky vína umocní relaxaci po náročném dni. Ačkoli jsou na trhu dostupná kvalitní nealkoholická vína či piva, není dobré si vytvářet náhražky. Je také dobré upravit si jídelníček, který bude bohatý na vitamíny a vlákninu. 

Během abstinence je dobré věnovat se sportu či jiným pohybovým aktivitám jako například chůzi v přírodě. Pokud patříte mezi pravidelné pijany a alkohol konzumujete ve větší míře, je dost pravděpodobné, že vaše tělo je psychicky i fyzicky unavené. Abstinence tak může vašemu tělu přinést žádoucí restart. Pokud na tři týdny vysadíte alkohol, očekávejte, že se u vás projeví lepší nálada, psychická pohoda a vydatnější spánek. Před začátkem února je dobré se také zvážit, neboť můžete pravděpodobně očekávat úbytek tělesné hmotnosti. Zlepšení fyzické a psychické zdatnosti za pár týdnů půstu rozhodně stojí. 

Další články