Zde může být vaše reklama.

Tablety s efedrinem i pervitin. Při hledání drog pomohl pes

Tablety s efedrinem i pervitin. Při hledání drog pomohl pes
Tablety s efedrinem

foto: Celní správa ČR

09. 02. 2023 - 10:34

Metamfetamin (pervitin), marihuanu či tablety s obsahem efedrinu, objevili celníci při kontrolách od začátku roku ve městech Šternberk, Olomouc, Přerov, Zábřeh, Mohelnice a také na Jesenicku. V jednom z případů celníkům výrazně pomohl i speciálně vycvičený služební pes, který u kontrolované osoby označil přítomnost návykové látky.

Jeden z výraznějších záchytů se odehrál minulý týden na třídě Svobody v Olomouci, kde hlídka zastavila ke kontrole vůz BMW. V něm cestovali dva mladíci, přičemž řidič celníkům tvrdil, že pouze vyzvedl na hlavním nádraží známého, který za ním přijel na návštěvu z Prahy. Zdánlivě nevinná cesta vedla ovšem k podezření ze spáchání trestného činu. V batohu spolujezdce bylo totiž nalezeno téměř čtvrt kila marihuany.

Na další zajímavý případ narazila hlídka tento týden v pondělí, a to ve vlaku na Jesenicku. Zde bylo u dvou spolucestujících nalezeno téměř 300 tablet s obsahem efedrinu. "Cestující celníkům sdělili, že si léky přivezli z Polska na léčbu chřipky. Medicínské prostředky s obsahem efedrinu jsou ovšem hojně zneužívány k výrobě metamfetaminu. To, že měly tablety posloužit právě k tomuto účelu se později potvrdilo, když bylo u cestující nalezeno kapesní pouzdro se sadou injekčních stříkaček," uvedl tiskový mluvčí Celní správy ČR David Kubenz. 

Cestující se tedy budou nyní zodpovídat z podezření ze spáchání trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, za který jim hrozí v případě odsouzení až pětiletý trest odnětí svobody.

Další články