Zde může být vaše reklama.

Těší mě, že zájem o politiku mezi mladými lidmi roste, říká Lukáš Krbeček

Těší mě, že zájem o politiku mezi mladými lidmi roste, říká Lukáš Krbeček

foto: archiv hnutí spOLečně

21. 07. 2022 - 15:00

Hnutí spOLečně sází v nadcházejících komunálních volbách také na mládí. To na kandidátce reprezentuje jako dvojka Lukáš Krbeček, autor sledovaného podcastu HanáJede. O tématech, která do voleb nese, ale i o koaličním potenciálu hnutí spOLečně, se rozpovídal v rozhovoru.

Je vám 28 let, vysíláte oblíbený podcast HanáJede, co vás přimělo v tomto věku vstupovat do politiky?

Do politiky nevstupuji nyní, za hnutí spOLečně jsem kandidoval už v minulých komunálních volbách na podzim roku 2018. Politiku jsem vždy sledoval, zajímala mě a uvědomoval jsem si její význam ve společnosti. Po tehdejších komunálkách jsem zůstal aktivní, zajímal jsem se o dění ve městě a pracoval jsem poctivě v komisi městské části Tabulový vrch, jejíž členem jsem čtvrtý rok. Jsem rodilý Olomoučan, žiji v krásném městě a chci Olomouci pomoc svojí energií v růstu správným směrem.

V hnutí spOLečně je plno osobností, většina z nich je starší než vy, přesto jste druhý na kandidátce. Čím jste si vysloužil takovou důvěru od kolegů?

Máte pravdu a důvěry naší základny si vážím. Na druhou stranu si nemyslím, že věk je jediné kritérium. Mnoho kolegů ve spOLečně má ve svém profesním životě role, které nejsou zastupitelné. V mém případě jsem si dokázal upravit profesní působení s časem, který můžu politice věnovat. Prokázal jsem zájem, aktivitu, výsledky a jsem rád, že mohu být oporou pro našeho lídra, současného náměstka primátora, Otakara Štěpána Bačáka. V hnutí spOLečně navíc, na rozdíl od jiných politických subjektů, o všem komunikujeme transparentně a důležitá rozhodnutí činíme společně. Název našeho hnutí je proto výstižný.

S čím do voleb jdete? Jaká jsou vaše očekávání? A jaké jsou vaše priority?

Ve volbách chceme posílit svůj mandát, který nám voliči dali svými hlasy před čtyřmi lety. Na rozdíl od předchozích komunálek za sebou máme výsledky práce, kterou jsme svědomitě vykonávali celé funkční období a byli jsme v něm jakýmsi svědomím koalice. Jsme jediný lokální nekoaliční subjekt a veškerou pozornost věnujeme městu. Do voleb tedy jdeme bez kostlivců ve skříni, s čistým stolem a svědomím. Chceme se nadále věnovat tématům, která jsme si vzali za svá, jde především o správu městské zeleně, údržbu parků a čistoty města, ekonomické vynakládání finanční prostředků, budování a modernizace infrastruktury a podpora KMČ, které mají důležitou roli. Ve volbách budeme usilovat o pokoření hranice deseti procent.

Pokud byste se stal zastupitelem a hnutí spOLečně bylo v koalici a nominovali vás například na post náměstka primátora, o jaké resorty byste se ucházel?

Protože jsem zastáncem toho, že lidé by měli řídit resorty, kterým rozumí a ve kterých mají zkušenosti, ucházel bych se o sport, kulturu a školství. Současně vnímám, že tyto resorty mají důležitou roli i ve společnosti a bylo by pro mě motivací pracovat čtyři roky na jejich zlepšení a příznivě ovlivnit jejich budoucí vývoj.

Myslíte si, že jako mladý člověk máte větší šanci oslovit mladší lidi? Jaké jsou hlavní priority lidí z vaší generace? A máte pocit, že vám lidé ze starší generace rozumějí?

Co se týká oslovení mladší generace, určitě mám výhodu, protože jsem svým vrstevníkům blíž. Upřímně mě těší, že zájem o politiku mezi mladými lidmi v posledních letech roste, protože hlas mladých lidí v politice je potřeba. Moje generace aktuálně nejvíc řeší problematiku bydlení, klade důraz na kvalitu vzdělávání, zabývá se ochranou přírody a touží po možnosti snazší komunikace s úřady a dostupnosti informací, tedy digitalizaci. Nerad rozlišuji lidi podle generací, spíše hledím na jednotlivce. Většina plně chápe, že je důležité nezůstat stát na místě a přizpůsobovat se potřebám současného světa, což je velmi důležité.

Když se podíváte na další politické subjekty, které budou v olomouckých komunálních volbách kandidovat, se kterými stranami byste preferoval jít do koalice?

Ve spOLečně máme vyjasněno, se kterými stranami do koalice jít nechceme. Jedná se zejména o populistické a extrémistické politické subjekty. S ostatními jsme připraveni vyjednávat na základě volebního výsledku a průniku našich volebních programů a priorit. Důležité je, aby po volbách město získalo silnou koalici, která bude tvrdě pracovat na tom, aby byla Olomouc ještě lepší.

Další články