Zde může být vaše reklama.

VELKÝ ÚSPĚCH SBÍRKY! Tříkrálová sbírka přinesla rekordní sumu pro potřebné

Tříkrálová sbírka přinesla rekordní sumu pro potřebné

foto: Charita Olomouc

29. 01. 2024 - 10:18

Olomouc – Tradiční tříkrálová sbírka charity přinesla na Olomoucku i v celém regionu rekordní výtěžek. Je to svědectví o tom, že lidem není jedno utrpení a nesnáze druhých, i když sami na tom nejsou zrovna nejlépe. V Olomouckém děkanátu, což je město a 29 okolních obcí, koledníci vybrali přes 2,5 milionu korun, v celé olomoucké arcidiecézi činil výtěžek necelých 41 milionů. Obě čísla jsou historickým úspěchem největší dobrovolnické akce v zemi, která vznikla v roce 2000 právě v Olomouci.

Díky štědrosti dárců činí výtěžek tříkrálové sbírky 2024 v olomouckém děkanátu na pomoc potřebným rekordních 2 502 916 korun. Sdílené zážitky a příběhy koledníků jsou svědectvím o mnohých vzácných a neopakovatelných lidských setkáních, která zahřejí u srdce všechny,“ informovala Dagmar Hubená, koordinátorka sbírky pro Olomouc. Ocenila srdnatost malých koledníků i jejich doprovodu, kteří se letos museli vypořádat s velkou nepřízní počasí. Hlavní kolednický víkend, kterým je vždy ten první lednový, celý propršel. Děti statečně koledovaly navzdory počasí, putovaly kalužemi s rozmočenými korunkami, mokrými pláštíky. Jsou to naši hrdinové,“ řekla Hubená.

Na Olomoucku se do sbírky zapojilo 1500 koledníků s 424 kasičkami. V arcidiecézi vyšlo do ulic měst a obcí více než 6100 kolednických skupin, což je o 200 více než v předchozím roce.  Vybrané peníze poputují na stovky projektů v regionu. Například Charita Olomouc z výtěžku uhradí provoz ordinace praktického lékaře a psychiatra pro lidi v nouzi, rozvoj a opravu zázemí služeb pro lidi s duševním onemocněním, rekonstrukci Domova sv. Kosmy a Damiána pro lidi v nouzi se sníženou soběstačností a rozvoj Centra materiální pomoci. Část výtěžku bude věnovaná na rychlou finanční pomoc osobám v nouzi na Olomoucku.

Tříkrálová sbírka, která vznikla z podnětu nynějšího pražského a bývalého olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, se poprvé konala v roce 2000 na území Olomoucké arcidiecéze. Díky pozitivnímu ohlasu se od roku 2001 rozšířila do všech diecézí České republiky.

Další články