Zde může být vaše reklama.

FNOL vyzývá Uzdravili jste se z COVID-19? Darujte plasmu, zachráníte druhé

Uzdravili jste se z COVID-19? Darujte plasmu, zachráníte druhé
Darujte plasmu, pomůžete ostatním nemocným.

foto: FNOL

21. 04. 2020 - 06:23

Fakultní nemocnice v Olomoucí vyzývá ty, kteří se uzravili z onemocnění COVID-19, aby darovali plasmu. Ochrání tak další pacienty a pravděpodobně ušetří životy.

"Pokud jste měli v průběhu nemoci příznaky, jako jsou teplota přes 37,5 stupňů °C, bolesti hlavy, suchý kašel, dušnost apod., vytvořili jste si protilátky proti COVID-19. Vaše plazma tyto protilátky nyní obsahuje a pokud byste se rozhodli ji darovat, zásadním způsobem byste pomohli jejím příjemcům," říká prosba nemocnice.

Transfuzní stanici už se dokonce nabídli první tři dárci - zaměstnanci infekčního oddělení v Prostějově. V odebrané plasmě pak odborníci budou zjišťovat výskyt protilátek a jejich množství.

„Před odběrem musí dárce prokázat, že je zdravý a není infekční, musí mít dvakrát vyšetření PCR na covid negativní a musí zároveň splňovat kritéria pro dárcovství plazmy, která jsou platná v České republice,“řekl Deníku mlučí nemocnice Adam Fritscher.

Po odběru se plasma šokově zmrazí a čeká se na komplexní výsledky dárce. Testuje žloutenka, HIV, syfilis a zjišťuje se výsledek imunohematologie.

Odběr plazmy probíhá pomocí speciálních separátorů, přičemž buněčné složky krve by vám byly převedeny zpět do krevního oběhu. Odběr krevní plazmy trvá přibližně cca 45 minut. Nemocnice hledá dárce, kteří prodělali onemocnění COVID-19, jsou ve věku 18-60 let a váží víc než 55 kilogramů.

Pokud tyto podmínky splňujete a máte zájem pomoci ostatním nemocným, domluvte se na odběru plasmy na čísle 588 442 341.

>>>Webové stránky trasnfuzního oddělení FNOL

Další články