Zde může být vaše reklama.

PŘÍRODNÍ POKLAD V lesích kolem Olomouce voní medvědí česnek

V lesích kolem Olomouce voní medvědí česnek

foto: lub

09. 04. 2023 - 09:55

Do lesů kolem Olomouce již zamířily desítky sběračů medvědího česneku. Oblíbená přísada do jídla se klube z podrostů a zelené koberce voní lesem. Stejně jako v minulých letech, také letos je po bylině sháňka. A každý má své oblíbené místo. Jedním z nich je i les u Černovíra, před mostem přes vlakové koleje.

Davy lidí míří pro medvědí česnek také do lesů u Grygova. Plno často bývá v lese Království, své místo si našli obyvatelé Olomouce i v Černovírském lese. Například v neděli 26. března dopoledne bylo na malém úseku kousek od cyklostezky hned několik skupinek sběračů.

„My jsme na toto místo dostali typ v loňském roce, ale bylo to až v květnu, kdy už byla většina česneku vysbírána. Přesto tady nějaký byl a doma jsme z něj udělali pesto. Bylo vynikající. Letos jsme si se sběrem pospíšili a nejspíš uděláme z každé trošky něco jiného. Něco půjde do pesta, něco do česnekové soli… A něco i nasušíme a zamrazíme,“ vypočítala pro Hanácký Večerník sběračka Barbora, která na sběr medvědího česneku vyrazila s přítelem během projížďky na kole.

Někde je sběr česneku nelegální

Ne všude se ale trhat smí. Ti, kdo si chtějí bylinu odnést domů, musí myslet na ochranu přírody. Rostlina, která vypadá jako konvalinka, sice ze zákona nepatří mezi chráněné druhy a v přírodě se běžně trhat dá, přesto ale existují místa, kde je to zakázáno.

Například na území Lesu Království je celá řada rezervací, ochranných pásem a hospodářský les. Červeným pruhem označené stromy, které vyznačují plochu rezervace, jsou jasným poznávacím znamením místa, kde je trhání medvědího česneku zakázané.

Doma ho nevypěstujete

Medvědí česnek se mezi lidmi dlouhodobě těší oblibě. V jeho prospěch hraje také to, že lze nasbírat jen v určitém ročním období a v domácím podmínkách se prakticky nedá vypěstovat. Nalézt se dá na určitých místech v období od poloviny března do poloviny května.

Možností zpracování je pak celá řada. Z běžnějších použití se dá vyjmenovat například jako součást domácích pomazánek, kdy medvědí česnek může nahradit svého běžného bratříčka, podobně to funguje i v celé řadě pokrmů, kam se jeho lístky mohou místo klasického paličkového česneku přidat. Dnes z něj ale lidé dělají například i speciální česnekovou sůl a s pár dalšími přísadami se dá vykouzlit i vynikající pesto do těstovin. (lub)

Další články