Zde může být vaše reklama.

ZMRZLÉ OSVĚŽENÍ Víte, kde během léta v Olomouci hledat tu správnou zmrzlinu?

Víte, kde během léta v Olomouci hledat tu správnou zmrzlinu?

foto: (red)

26. 07. 2023 - 00:19

S létem a tropickými vedry se naplno rozjela zmrzlinová sezóna. Co taky osvěží při třicítce ve stínu víc, než točená vanilková nebo pořádný kopec citronového sorbetu. Na zmrzlinu nyní narazíte na každém druhém rohu ve městě, stánky se zmraženou pochoutkou jsou nedílnou součástí i koupališť, kempů nebo míst, kam se sjíždějí turisté. Jak se ale vyznat v tom, jaká zmrzlina je opravdu kvalitní? Vždyť za dva kopečky někde můžete nechat klidně i stovku. A když jste čtyřčlenná rodina...

Pojďme si udělat malou procházku po Olomouci a okolí a zkusme zmapovat, kde prodávají opravdu dobrou zmrzlinu – vlastní výroby, z kvalitních surovin, bez nebo s minimem přídatných látek.

Kdybychom začali v centru města, narazíme na Michelangelato v Pavelčákově ulici. Prodejna tu funguje rok a denně nabízí téměř dvě desítky druhů řemeslné zmrzliny – jak na ovocných, tak smetanových základech. Nejprodávanější je pomerančový sorbet s mátou. A zkuste i pistáciovou. Ucítíte kousky rozemletých plodů. A nebojte se, tady vám dají opravdu pořádné porce.

Hned za rohem je Caffe Opera, které patří k největším výrobcům zmrzliny v Olomouci, Sortiment čítá 90 druhů, z toho necelé čtyři desítky dostanete denně u pultu nebo v pohárech. Sorbety mají až 80 procent ovocné složky, smetanové jsou vyráběné z pasterizovaného mléka a smetany. „Naše vlajková loď je Černá mamba, hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa a černé višně,“ říká vedoucí výrobny Hana Poulíčková. Nejvíc jde ale na odbyt jahodový sorbet.

Když přejdete náměstí a vydáte se Ztracenou ulicí, vtáhne vás do své prodejny Tomivo Gelato. Majitelé, kteří se vyučili řemeslu v Itálii, si zakládají na tom, že nepoužívají žádná aditiva, sorbety vyrábějí převážně z čerstvého ovoce z vlastních sadů a bylinky ze zahrádky. Do olomoucké pobočky putují zmražené dobroty z kuřimské výrobny, Tomivo produkuje 16 druhů zmrzliny. „Máme poměrně stálou klientelu, kdo ochutná, ten se k nám vrací,“ podotkl majitel pobočky Vít Nágl.

Mnoho Olomoučanů má spojenou zmrzlinu s jedním podnikem – a to je Zmrzlinárium v areálu tenisových kurtů v ulici Na Střelnici. I tady si zakládají na tom, že do svých produktů nedávají nic, co tam nepatří. Téměř s jistotou tu narazíte na frontu, ale odměnou vám bude velký výběr kvalitních, často netradičních zmrzlin. Už jste ochutnali například morušovou? Tuhle prodejnu najdete mimo jiné i v Gastromapě Lukáše Hejlíka. „Bylo to fajn, ale ne odzbrojující,“ píše v recenzi.

Pokud vyrazíte mimo Olomouc, můžete vyzkoušet několik dalších tipů. Proslulá, zejména mezi kolaři, je zmrzlina ve Štarnově nedaleko cyklostezky na Šternberk. Již roky zde majitelé, kteří každý rok jezdí pro inspiraci do Itálie, nabízejí několik druhů točené zmrzliny vlastní výroby. Letním hitem jsou sorbety z čerstvého ovoce nebo pyré – malina, mango, angrešt, meruňka. Musíte ale počítat s tím, že tuhle destinaci si zadává do mapy většina cyklistů, kteří jedou kolem a občas tu vystojíte dlouhou frontu.

Nedaleko Červenky se nachází rodinná farma Doubravský dvůr, která si za rychle vydobyla pozici na špici zmrzlinového pelotonu v regionu. K výrobě majitelé používají mléko od svých krav v podobě smetany, tvarohu, jogurtu nebo syrovátky. „Zmrzlina z kravína“, jak zní motto rodiny Osičkových, je tvořena z 95 procent z místních surovin. Kromě zmrzliny zde můžete nakoupit řadu jiných produktů a prohlédnout si farmu.

A tip na závěr. Zastavte se na zmrzlinu na Dolní boudě nad Véskou nedaleko golfového areálu. Syn majitele restaurace před časem založil v Brně firmu Ještě jednu, která dnes patří k absolutní české špičce v oboru. Jakub Gavor pronikl se svou řemeslnou zmrzkou dokonce i do magazínu Forbes. A právě Dolní bouda je jediným místem v olomouckém regionu, kde můžete Ještě jednu dostat. Zatím jen v kelímku přes ulici, ale snad se brzy dočkáme i kopečkové.

Zajímavosti u zmrzlinách

Možná jste zažili časy, kdy jedinou dostupnou zmrzlinou ve městě byla točená vanilková nebo kakaová, případně míchaná. Dnes si můžete vybrat z nekonečné škály druhů a příchutí. Je libo veselý citrónek, čokoládu s vaječnou špičkou, kinder bueno, mozartovy koule nebo mango s jasmínovým čajem? Experimentátorům jistě neunikla místní specialita – tvarůžková zmrzlina, občas se objeví i takové úlety jako jelitovoprejtová nebo popelová. Dobrou chuť...

Pro někoho může být zárukou kvality česká zmrzlina z Opočna, která se prezentuje jako tradiční tuzemská značka a jejíž výrobky pod známou vlaječkou najdete na stovkách míst po celé republice. Nic proti ní. Nakonec v tropickém vedru může točená vanilka, čokoláda nebo jahoda osvěžit stejně dobře jako zmrzliny řemeslné. Jen je dobré vědět, že výrobce ji dodává v podobě prášku, který se nasype do vody a speciální přístroj ze směsi vyrobí zmrzlinu. Stroje s nášlehovými čerpadly na točenou zmrzku (nejen z Opočna) dokážou připravit koncový výrobek tak, že obsahuje až 70% vzduchu.

Další články