Zde může být vaše reklama.

Vláda rozhodla, jak bude vypadat návrat žáků do lavic

Vláda rozhodla, jak bude vypadat návrat žáků do lavic

foto: Lukáš Blokša

22. 08. 2021 - 12:00

Mimořádné zasedání z 16. srpna má za sebou vláda premiéra Andreje Babiše. Schválila na něm plán testování žáků a studentů na začátku školní roku, který se blíží. Od 1. září dojde ke změně pravidel také pro sportovní a kulturní akce. Ministři na svém zasedání také rozhodli o zvýšení a sjednocení zvláštního příplatku pro třídní učitele.

Na začátku školního roku by z rozhodnutí vlády mělo proběhnout screeningové testování žáků a studentů. Vláda si od plošného testování slibuje získání komplexních informací o virové náloži a s tím souvisejícího potenciálu šíření nákazy v populaci ve věku 6 až 18 let. A to v období bezprostředně po letních prázdninách.

Testování je v plánu první školní den a pak také 6. a 9. září v případě antigenním testů a 1. a 9. září v případě testů RT-PCR. Testování se nebude týkat dětí, které už mají ukončené očkování, případě prodělaly nemoc covid-19. Mohou také doložit potvrzení o provedení testu u poskytovatele zdravotnických služeb.

Na PCR testy bude brán zřetel jen do sedmého dne od jejich provedení, u antigenních testů to bude 72 hodin. Děti, které odmítnout testování, budou muset nosit ochranu dýchacích cest. A to jak ve vnitřních prostorách školy, tak také venku, pokud nepůjde dodržet rozestupy 1,5 metru. Povinnost prokazovat se podle metodiky OTN (očkování, test, prodělané onemocnění), mají také studenti vysokých škol. A to pokud chtějí žádat o ubytování v zařízeních patřících škole.

Vláda rozhodla také o zvýšení a sjednocení výše zvláštního příplatku pedagogického pracovníka za výkon prací třídního učitele na 1 500 až 3 000 korun měsíčně.

Od 31. srpna tak dochází k úpravě v povinnosti nošení ochranných prostředků dýchacích cest. A to v rámci provozu škol a školských zařízení. Školáci ale nejsou jediní, kteří se dozvěděli, jaká pro ně budou od září platit pravidla.

V restauracích u jednoho stolu nově až šest lidí
Od středy 1. září se rozvolní omezení pro návštěvníky zoologických zahrad a botanických zahrad, muzeí, galerií, výstavních prostor, hradů, zámků a obdobných historických nebo kulturních objektů, hvězdáren a planetárií a konání veletrhů a prodejních hospodářských výstav. Nově může provozovatel umožnit vstup takovému počtu lidí, aby bylo možné dodržet rozestupy 1,5 metru. Změna se týká i kapacit diváků na kulturních přestaveních, sportovních utkáních, kongresech a vzdělávacích akcích. Zde bude možné naplnit až 100 % kapacity. V prostorech s kapacitou do 3000 diváků musí návštěvníci splnit některý z požadavků OTN. Při vyšší kapacitě pak z počtu diváků nad 3 000 musí být minimálně polovina z těchto diváků očkována nebo po prodělání onemocnění covid-19 a zbývající část kapacity může být obsazena osobami disponujícími ostatními způsoby prokázání bezinfekčnosti.

Změna opatření se dotkne i pěveckých sborů. Jejich kapacita se navyšuje z 30 na 50 osob. Mění se také nejvyšší možný počet osob, které mohou sedět u stolu v restauracích a klubech ze 4 na 6. Pro účastníky neměnných kolektivů pak nově platí, že negativní výsledek antigenního testu má platnost 7 dní. Kontrolování této podmínky pak bude probíhat jednou týdně.

Další články