Zde může být vaše reklama.

Vlaky jsou opět v kurzu! Loni přepravily celkem 157 milionů lidí.

Vlaky jsou opět v kurzu! Loni přepravily celkem 157 milionů lidí.

foto: databáze unplash

03. 02. 2023 - 11:50

Cestující se po dvou letech opět naplno vrátili k jízdě vlakem. S Českými dráhami totiž cestoval v roce 2022 téměř stejný počet pasažérů jako v letech před kovidem. Vlaky najely zhruba o 43% kilometrů více než předloni a přepravily celkem 157 milionů lidí.

Ačkoli začátek roku 2022 ovlivnila ještě poslední velká kovidová vlna, poslední čtvrtletí dosáhl počet pasažérů již 93 % kapacit roku 2019. Také přepravní výkon dosáhl 91 % předcovidového roku. Průměrná přepravní vzdálenost stoupla na 49 kilometrů. To je dokonce více než v roce 2019.  Významný podíl na úspěchu má pravděpodobně také modernizace vlakových souprav.

„Potvrzuje se také naše sázka na investice do nových vlaků. Tam, kde jsme uplynulé dva roky nasadili moderní soupravy nebo se významně zkrátily cestovní časy, tam se cestující vracejí do vlaků rychleji. Na takových linkách jsme už na předpandemických výkonech. Příkladem jsou Západní expresy z Prahy do Plzně a Chebu, kde začaly jezdit komfortní soupravy InterJet,“ říká Michal Krapinec, generální ředitel Českých drah.

Také v našem regionu dochází k modernizaci cestovních služeb. Na konci roku došlo k elektrizaci železničních tratí mezi Olomoucí, Uničovem a Šumperkem. Na nich přibude v průběhu letoška a začátku příštího roku až 27 moderních třívozových RegioPanterů řady 640. Nové elektrické soupravy zajistí rychlejší, komfortnější a hlavně dostupnější cestování za prací, vzděláním či volnočasovými aktivitami.

Čísla cestujících rostou ve všech segmentech dopravy, na regionálních linkách, v dálkové dopravě i na mezistátních relacích.

Další články