Zde může být vaše reklama.

Volba prezidenta: Generál Pavel dobyl řadu bašt hnutí ANO

Volba prezidenta: Generál Pavel dobyl řadu bašt hnutí ANO
Petr Pavel s manželkou

foto: oficiální stránka Petra Pavla

02. 02. 2023 - 11:47

I na Olomoucku se těšily letošní volby prezidenta republika velké přízni voličů. V samotném okrese dosáhla účast 70,2 procenta, v celém Olomouckém kraji pak takřka 70 procent. Petr Pavel dominoval v olomouckém, šumperském i prostějovském okrese, zvítězil nakonec i v celém kraji, Andrej Babiš vyhrál pouze na Přerovsku a Jesenicku. V řadě bašt, kde ještě nedávno hnutí ANO zvítězilo v komunálních volbách a řídí místní radnice, tak táhl za silnější část provazu nově zvolený prezident Petr Pavel. 

V krajské metropoli vítezství generála Pavla potvrdilo trend, který se rýsoval už v prvním kole volby. Překvapivější bylo Pavlovo vítezství v Prostějově, kde je jinak hnutí ANO Andreje Babiše v komunální politice velmi silné. V obou případech Babišovo hnutí stojí v čele místních radnic a má funkci primátora. Generál Pavel však přesto pro místní prostředí nebyl neznámou figurou, což mohlo hrát v rozhodování také určitou roli. V rámci své vojenské kariéry nejprve  zastával velitelské funkce u výsadkového pluku, později brigády speciálního určení v Prostějově.  Od roku 2003 byl zástupcem  velitele společných sil v Olomouci. „Vzpomínám si na řadu setkání se zástupci Velitelství společných sil, spolupráce mezi městem a armádou byla vždy příkladná. O to víc mě mrzelo, když bylo v rámci armádní reformy později toto velitelství zrušeno. Nově zvolený prezident byl tehdy naším důležitým partnerem, ať už za působení v Olomouci, nebo v Praze na pozici náčelníka generálního štábu“, vzpomněl pro Večerník někdejší primátor Olomouce Martin Novotný. V Olomouci se v té době stihl generál Pavel i oženit, s novou první dámou, tehdy ještě Evou Zelenou, se brali v obřadní síni olomoucké radnice v roce 2004, hodně štěstí do společné cesty životem jim popřála jako oddávající tehdejší náměstkyně primátora Marcela Hanáková. 

Nedobytnými baštami tábora Andreje Babiše a jeho hnutí zůstaly v olomouckém okrese zejména Berounsko a Libavsko. V samotném Moravském Berouně obdržel Andrej Babiš 65 procent hlasů, v Městě Libavá pak 63,5 procenta. 

Nově zvolený prezident Petr Pavel se neujímá úřadu okamžitě. Volební období stávajícího prezidenta Miloše Zemana končí až ve středu 8. března 2023. Inaugurace nového prezidenta tak proběhne na Pražském hradě pravděpodobně hned den poté, tj. ve čtvrtek 9. března.  

Další články