Zde může být vaše reklama.

Vylhaná zpráva o tuberkuloze k nám možná přišla ze zahraničí

Vylhaná zpráva o tuberkuloze k nám možná přišla ze zahraničí

foto: Pixabay.com

21. 02. 2023 - 13:50

V Olomouci a Olomouckém kraji se prý šíří tuberkuloza a lidé se mají nechat vyšetřit. Za zavlečení nákazy mohou ukrajinští vojáci na Libavé a český personál vojenského prostoru. Takovouto falešnou zprávu, tvářící se jako oficiální sdělení, v těchto dnech šířila spousta lidí včetně jedné senátorky. Krajská hygienická stanice v Olomouci dnes upozornila na to, že jde o nesmysl a poplašnou zprávu.

Hygienici nevydali žádnou zprávu o tuberkuloze na Olomoucku. Taková "oficiální zpráva" ale přesto vesele koluje v e-mailech a na sociálních sítích. Nikdo z těch, kdo zprávu šířili, včetně senátorky jany Zwyrtek Hamplové, si přitom u hygieniků neověřil, zda je něco takového pravdou. "Nikdo si to u nás neověřoval, přitom ta zpráva je čirý nesmysl a dezinformace. Je možné, že e-maily s touto zprávou k nám dorazily ze zahraničí," uvedla tisková mluví KHS Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Potvrdila, že se na Olomoucku žádné šíření tuberkulozy neděje a jediné, co se opravdu šíří, je právě ona falešná zpráva.  Hygienici podle Markéty Koutné předají případ policii k dalšímu prošetření. 

Prohlášení Krajské hygienické služby Olomouckého kraje ze 21. února 2023: 

Prostřednictvím sociálních sítí a emailové komunikace se v současné době šíří falešné oznámení obsahující výzvu k mimořádnému vyšetření a preventivní prohlídce na tuberkulózu s odkazem na Krajskou hygienickou stanici Olomouckého kraje se sídlem v Olomouci, Wolkerova 74/6, Olomouc (dále jen "KHS"), podepsané vedoucí oddělení protiepidemického Mgr. Barborou Hanákovou.
KHS tímto upozorňuje všechny osoby, že se jedná o podvodné oznámení šířené formou emailů a následně sociálních sítí a informace v něm uvedené nejsou poskytnuty ze strany KHS.
Žádáme všechny osoby, které obdrží toto falešné oznámení, aby je dále nešířily a nereagovaly na ně! 

Senátorka Zwyrtek Hamplová se na své facebookové stránce v úterý za sdílení nepravdivé zprávy, kterou si neověřila, omluvila. 

Další články