Zde může být vaše reklama.

Z tankodromu opět normální silnice

Z tankodromu opět normální silnice

foto: olkraj.cz

04. 08. 2022 - 20:04

Řidiči jedoucí z Olomouce do Oder, Fulneku či Ostravy přes Oderské vrchy, se po desetiletích dočkali rekonstrukce poškozené silnice mezi Kozlovem a Potštátem. Cesta vedoucí zčásti vojenským újezdem Libavá byla před desítkami let vybudovaná z betonových kvádrů a připomínala spíše tankodrom než standardní silnici II. třídy.

Práce na devět kilometrů dlouhém úseku, které začaly v loňském roce a skončily na konci července, přišly na zhruba 89 miliónů korun. Podle náměstka hejtmana Michala Záchy (ODS) 79 milionů korun pokryla dotace z evropských fondů, zbytek byl z rozpočtu kraje. Rekonstrukce byla technicky náročná. Stavbaři materiál z původní panelové silnice recyklovali a použili při stavbě nové vozovky, která má asfaltový povrch.

V roce 2018 byl opraven 11,5 kilometru dlouhý úsek mez Potštátem a hranicí Moravskoslezského kraje. Nyní se propojila celá silnice na území Olomouckého kraje od Velkého Újezdu až po hranice regionu. 

Podle náměstka Záchy poskytne vláda krajům příští rok na opravu silnic druhé a třetí třídy šestimiliardovou dotaci. I když rostou ceny stavebních prací, tak by v regionu mohlo být příští rok opraveno více silnic. Olomoucký kraj vlastní zhruba 3 100 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, které jsou značně zanedbané. Odborníci už dříve odhadli, že jejich oprava bude stát přibližně 25 miliard korun.

 

Další články