Zde může být vaše reklama.

DRAŽŠÍ BUSY A TRAMVAJE Zdražení jízdného: vloni politici říkali, že se ceny nezvýší

Zdražení jízdného: vloni politici říkali, že se ceny nezvýší

foto: Hanácký Večerník

16. 05. 2023 - 16:40

Od září bude v Olomouci dražší jízdné na MHD. Stoupne cena jednorázových jízdenek zakoupených v automatu či prodejně i cena SMS jízdenek a docela citelně podraží i časové jízdenky, třeba měsíční či čtvrtletní. Ještě vloni před volbami ale občas zaznělo, že se tak nestane. Dnešní opozice to proto současné radniční koalici vyčítá.

Když vloni probíhala jedna z předvolebních debat, pořádaná konkrétně redakcí Hanácké Drbny, uvedla Markéta Záleská, kandidátka Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP09), že zvýšení ceny jednorázových jízdenek by se nebránila, zdražení předplacených legitimací na delší dobu ale odmítla. „Pro další dva těžké roky navrhujeme, že nebudeme zvedat platby za městskou hromadnou dopravu v případě delších časových jízdenek, tedy takzvaných legitek. Je otázkou do debaty, jestli zvýšit cenu za jednorázovou jízdenku, která se v Olomouci pohybuje v nižších hodnotách ve srovnání s podobnými městy v České republice,“ uvedla tehdy v Hanácké Drbně Markéta Záleská. Tehdejší i současný primátor za ANO Miroslav Žbánek nesouhlasil. „Chceme zachovat stávající jízdné, protože nárůst cen energií a provozu je tak astronomický, že vůbec budeme rádi, abychom udrželi rozpočet a objednávku této veřejné služby. Navíc nás čeká několik investic v řádech desítek i stovek milionů, zejména do tramvajových tratí,“ reagoval primátor. Vyjádřil se i současný první náměstek Otakar Štěpán Bačák z hnutí Společně. „Pokud by došlo ke zvýšení ceny o dvě koruny, tak přinese do MHD pouze 7 milionů. O takovém zdražení skoro nemá smysl se bavit. Výnosy z jízdného jsou ročně okolo 120 milionů. Kdyby se to podařilo tyto peníze někde najít v rozpočtu, tak to skoro svádí k tomu dát MHD zadarmo. Muselo by to být propracované tak, aby lidé nejezdili do města autem, aby ho neodstavovali v Olomouci, ale dojeli třeba vlakem. Například ze Šternberku to trvá 18 minut. Cena jízdenky to nevyřeší, takže může zůstat na aktuální výši,“ konstatoval ekonomický náměstek primátora Bačák.

Stávající jízdné ale zachováno nebude. Dopravní podnik města Olomouce oznámil, že se souhlasem městské rady zvyšuje ceny od září. A zvyšuje jak jízdné za jednotlivou jízdenku, tak i ceny dlouhodobých „legitek“. Na to se okamžitě ozvala opozice. „V našem volebním programu jsme se zavázali, že v příštích dvou letech zachováme ceny „legitek“ na MHD. Chtěli jsme a chceme tak primárně minimalizovat dopad na občany našeho města, kteří městskou hromadnou dopravu používají denně při cestě do práce či do školy. Radou města odsouhlasené navýšení jízdného MHD tyto parametry nesplňuje. Jde přesně opačným směrem. Kromě zdražení jednorázové jízdenky o 11 procent rostou i ceny všech časových kupónů. Měsíční o 14 procent, týdenní o 59 procent, 24hodinový dokonce o 74 procent,“ reaguje teď opoziční uskupení Spolu.

Dopravní podnik zdůvodnil plánované zvýšení cen jízdného řadou argumentů, jako je plánovaná elektrifikace autobusů, modernizace tramvajového vozového parku, modernizace a opravy tramvajových tratí či očekávaný růst cen energií. „Radu města Olomouce se nám podařilo přesvědčit, že navýšení ceny jízdného a zvýšení výnosů je nezbytné pro financování dalších připravovaných investičních projektů,“ uvedl předseda představenstva Dopravního podniku města Olomouce Jaroslav Michalík. Dopravní podnik původně navrhoval jízdné 22 nebo 24 korun, Rada města Olomouce ale rozhodla o postupném navyšování. První tedy přijde letos v září.

Další články