Zde může být vaše reklama.

Očekávaný scénář je tu Zeman Staňkovu demisi nepřijal. Zkusí to Babiš

Zeman Staňkovu demisi nepřijal. Zkusí to Babiš

29. 05. 2019 - 06:00

Prezident Miloš Zeman nepřijal demisi ministra kulturyy a bývalého olomouckého primátora Antonína Staňka. Premiér Andrej Babiš splnil slovo a požádá prezidenta Miloše Zemana o odvolání ministra. Pokud by Zeman i tentokrát odmítl, vyvstane z ústavního hlediska úplně nová situace.

"Budu samozřejmě postupovat podle koaliční smlouvy, požádám o odvolání ministra kultury. Teď jde o tu nominaci, aby ten kandidát svou funkci skutečně zvládl," sdělil Babiš v Bruselu novinářům s dodatkem, že návrh předsedy ČSSD Hamáčka obsadit ministerské křeslo na kultuře Michalem Šmardou považuje za zvláštní.

Zeman: Na Staňka by neměl být vyvíjen tlak, aby odešel

Nová situace je výsledkem schůzkyy Staňka se Zemanem, ke které došlo v úterý odpoledne. Krátce před ní se prezident sešel s předsedou KSČM Filipem, který se za Staňka přimlouval. Podle prezidenta je Staněk odvoláním trestán. "Důvodem nepřijetí demise je to, že Antonín Staněk odhalil na ministerstvu kultury závažná ekonomická pochybení a neměl by být za tato odhalení trestán tím, že na něj bude vyvoláván tlak, aby ze své funkce odešel," napsal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Další články