Zde může být vaše reklama.

Zemřel herec Svatopluk Matyáš

Zemřel herec Svatopluk Matyáš
Svatopluk Matyáš (vlevo), v jedné ze svých rolí z olomoucké činohry.

foto: MDO

10. 07. 2020 - 15:00

Ve věku 90 let zemřel v pátek 10. července bývalý člen olomoucké činohry Svatopluk Matyáš. Rodák z Radslavic u Přerova maturoval na obchodní akademii v Praze, poté nastoupil ke studiu herectví na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze. Po absolutoriu působil v divadlech v Hořovicích a Hradci Králové.

Do tehdejšího Divadla Oldřicha Stibora přišel v roce 1966 z angažmá v Ostravě. Jeho první rolí v olomoucké činohře byl Leonardo v inscenaci Lorcovy Krvavé svatby. V Olomouci působil až do konce roku 1979 a ztvárnil zde více než padesát rolí. Zahrál si hlavní postavy v inscenacích Don Juan, Život a dílo skladatele Foltýna, Tramvaj do stanice Touha, výrazné úlohy ztvárnil v inscenacích Žebrácká opera, Křišťálová noc, Strýček Váňa nebo v shakespearovských inscenacích Hamlet, Romeo a Julie či Večer tříkrálový. V roce 1980 se stal hercem ve svobodném povolání, do angažmá v Olomouci se znovu vrátil v září 1986 a působil zde až do svého odchodu do hereckého důchodu na konci roku 1990. Během této doby ztvárnil mj. Richarda III. či Jindřicha IV.

Spolupracoval s českým i slovenským filmem (Nebeští jezdci, Akce Bororo, Případ mrtvých spolužáků, Setkání v červenci ad.), výrazné postavy ztvárnil v televizních seriálech Kamenný řád, Přátelé zeleného údolí či Velké sedlo.
 

Další články