Zde může být vaše reklama.

BUDOU I DEGUSTACE Francouzský festival Bonjour Olomouc představí kulturu i gastronomii

Francouzský festival Bonjour Olomouc představí kulturu i gastronomii

foto: Pixabay.com

11. 03. 2024 - 16:31

Festival Bonjour Olomouc, který představuje Francii ve všech možných podobách, odstartuje již v úterý v krajském městě. Pořadatelé slibují pravou francouzskou atmosféru plnou zážitků z jídla, pití, literatury, divadla, filmu či muziky země galského kohouta. Pátý ročník akce potrvá do 22. března.

„Příznivci a milovníci francouzštiny či francouzského kulturního bohatství opět budou moci prožít kousek Francie přímo v hanácké metropoli. Od 12. března nabídne během deseti festivalových dnů víc než dvacet zajímavých akcí,“ informoval Jan Zatloukal, šéf Francouzského centra olomoucké Univerzity Palackého, které festival spolu s Muzeem umění v Olomouci pořádá.

„Bez ohledu na věk i profesní zaměření zveme i letos všechny zájemce na večery s francouzskou literaturou, na divadelní představení, scénická čtení, přednášky i na promítání filmů. Těšit se mohou také na ochutnávku pestrých francouzských pochutin včetně francouzských vín. Nabídneme i účast na zajímavých workshopech, na komentovaných prohlídkách městem či na pietní akci, jejímž prostřednictvím připomeneme ‚olomoucké‘ Francouze,“ doplnil Zatloukal.

Hned první festivalový den se mohou zájemci potkat v nově zrekonstruovaném sále Muzea umění Olomouc Central na talk show s Petrem Janyškou, diplomatem, novinářem, překladatelem a bývalým velvyslancem ve Francii. Jeho poutavé povídání doprovodí francouzské jazzové melodie v podání Jarmily Bekové, Richarda Mlynáře, Romana Mlynáře a Honzy Berana.

I letos si na své přijdou také milovníci francouzské gastronomie. Olomoucký Green Bar připraví tradiční vegetariánské menu inspirované francouzskou kuchyní, letošní novinkou však bude menu šéfkuchařů Romana Pauluse a Petra Stokláska z Bistra Paulus. Labužníci se mohou těšit třeba na rybí polévku bouillabaisse, tradiční burgundské hovězí nebo slavné dezerty jako jsou makronky, éclair nebo tarte tatin. Chybět nebude ani oblíbená degustace vín sommeliéra Jiřího Bílého z vinotéky Galský kohout.

„Ve spolupráci se společností Lesaffre i letos zopakujeme úspěšný workshop francouzského pečení, při němž se zájemci pod vedením francouzského pekaře Gabriela seznámí s postupy, jak si upéct křupavou bagetu a lahodný máslový croissant. O akci bývá tradičně velký zájem, doporučujeme proto včasnou rezervaci,“ doplnil vedoucí francouzského centra. Kompletní program je na webu Francouzského centra UP.

 

Další články