Zde může být vaše reklama.

Čtyři cenné kovy Atletům AK Olomouc se šampionát v hale povedl

Atletům AK Olomouc se šampionát v hale povedl

foto: akolomouc.cz

19. 03. 2024 - 22:36

Celkem šestnáct atletů reprezentovalo Atletický klub Olomouc na halovém mistrovství České republiky mužů a žen v Ostravě. Skvělých jedenáct finálových umístění se podařilo přetavit hned ve čtyři medaile, což značí jeden z nejúspěšnějších seniorských šampionátů pro olomoucký klub.

Sprinterka Johanka Šafářová potvrzovala každým závodem halové sezóny svou zvyšující se formu a osobním rekordem a stříbrnou medailí na národním šampionátu vše dokonale završila. Jako teprve dorostenecká závodnice se Johanka probojovala do finále dvou set metrové trati na MČR mužů a žen suverénním vítězstvím ve svém rozběhu časem 23.92 s. Ve finále si pak doběhla pro vynikající osobní rekord 23.75 s a druhou příčku, přičemž zaostala o pouhé tři setiny sekundy za táborskou závodnicí Lurdes Glorii Manuel, která v závodě zvítězila. Čas 23.75 s je také novým oddílovým rekordem, a navíc Johance chyběla pouze jedna setina sekundy k českému dorosteneckému rekordu.

Další stříbro v kategorii žen získala také loňská účastnice juniorského mistrovství Evropy koulařka Martina Mazurová, která si rovněž vylepšila halové maximum a dokázala se přiblížit na dva centimetry k tomu venkovnímu. Vrhem dlouhým 15.97 m nestačila v soutěži koulařek jen na Katrin Brzyszkowskou z domácích Vítkovic.

Nový osobní rekord a bronzovou příčku si na závěr své nestálé halové sezóny vyskákal tyčkař Jiří Novotný. Cestu k medaili však neměl Jiří vůbec jednoduchou, když se už na výšce 501 cm musel zachraňovat třetím pokusem. Nervy drásající situaci ale Jirka ustál a následující dvě výšky překonal na první pokus včetně konečného výsledku 525 cm a dokráčel si tím pro svou první medaili na seniorském šampionátu.

Výškař Adam Tomášek sice nedokázal navázat na své představení z posledního závodu v Hustopečích, kde překonal laťku ve výšce 217 cm a vytvořil si tím nový osobní rekord, ale i u něj to v Ostravě zacinkalo. V nedělním závodě zdolal na druhý pokus výšku 210 cm a zajistil si cenou bronzovou medaili.

Blízko medaili měl i olomoucký koulař Jakub Héža, který předvedl solidní výkon 16.99 cm a to stačilo „pouze“ na nepopulární čtvrtou pozici, přičemž na bronz mu chybělo 23 cm.

Další články