Zde může být vaše reklama.

Další úspěchy Mapei Merida Kaňkovský míří k vítězstvím v Českém poháru

Mapei Merida Kaňkovský míří k vítězstvím v Českém poháru

foto: merida-bike.cz/sport

05. 09. 2019 - 19:32

Po mistrovských titulech Pavla Bittnera v juniorech a Tomáše Obdržálka v kadetech se olomoucký mládežnický cyklistický oddíl Mapei Merida Kaňkovský soustředí v závěru sezóny na poslední letošní cíl, a to celkové vítězství v Českém poháru. Nakročeno k tomu má. Pavel Bittner vede celkové pořadí v juniorech a Daniel Mráz v kadetech. V září ještě čeká Pavla Bittnera třešnička na dortu sezóny, kterou bude účast na mistrovství světa v anglickém Yorkshiru.

Olomoucký tým zvládl v sezóně plnit postupné cíle a to dostat se na stupně vítězů v Závodu míru a získat medaile na mistrovství republiky. Nyní zbývá k naplnění dokonalosti ještě vyhrát celkové pořadí v Českém poháru. V kadetech má našlápnuto k vítězství Daniel Mráz, který vede pořadí. Poslední závod ČP v Ostravě napověděl, že Mapei Merida Kaňkovský v kadetech opravdu vládne pevnou rukou.

O předminulém víkendu v sobotním závodě totiž obsadil první tři místa. Na nejvyšším stupni stanul Adam Kaňkovský, druhé místo vybojoval Jan Vall a třetí skončil Daniel Mráz.a v nedělním úspěch zopakovali, ale v úplně jiném složení na stupních vítězů. Zvítězil Jan Vall, druhý byl Tomáš Obdržálek a třetí Jakub Havrlant. V juniorech vybojoval Pavel Bittner druhé místo v nedělním závodě, když se na výsledcích projevila také náročná příprava na blížící se MS v anglickém Yorkshiru.

Trenér Jiří Kaňkovský je spokojen také s výkony starších žáků, kteří po třicátých místech na začátku sezóny začínají dojíždět v první desítce. Výkony Tobiáše Přidala, Jana Bittnera, Adama Hrdličky a Jana Zapletala jsou příslibem. „Chceme klukům výkonnost zvedat postupně, není naším cílem je zahltit tréninky v žácích a kolo jim nějak znechutit. Postupně budeme přidávat tak, aby byli v juniorech výkonnostně co nejvýše,“ vysvětluje Kaňkovský.

O prvním školním víkendu 7. a 8. září proběhne již čtrnáctý a patnáctý závod TECHNISERV CUPU – Českého poháru mládeže a žen 2019. Jeho další zastávkou budou Jablonec nad Nisou a Hodkovice nad Mohelkou. Po tomto víkendu čekají závodníky už jen dva závěrečné závody v Terezíně a velké finále v Židovicích. V juniorských kategoriích navíc pro některé bude také testem formy před blížícím se Mistrovstvím světa v Anglii. Na to se chystá právě nejlepší junior Pavel Bittner, vítěz dvou závodů Světového poháru juniorů. Nedávno se účastnil dalších mezinárodních závodů v Itálii, kde se jel 44. ročník etapového závodu Giro della Lunigiana (UCI 2.1). Bittner v první etapě vyhrál závěrečný spurt pelotonu, což pro něj znamenalo nepopulární čtvrté místo v etapě. V dalších etapách již jel jako pomocník lídrovi týmu Matthiasi Vackovi, ve druhé etapě byl 11., v poslední měl defekt. V Yorshiru by měl Pavlovi sedět klasikářský okruh.

Jak vidí šance na úspěch jeho kouč? „Pavel je junior prvním rokem, to si pořád musíme uvědomovat, takže pro něj to bude určitě i o získání zkušeností, nebude tam pod nějakým tlakem. Všechny závody, co jel ve světové konkurenci, může zúročit v příštím roce, kdy to bude pro něj obrovská výhoda, že bude mít závody najeté, bude znát tratě, koncovky závodů. Velmi pozitivní je také to, jak kluci v reprezentaci fungují, pomáhají si, spolupracují, i to je hodně důležité.“
Týmovost si Jiří Kaňkovský pochvaluje také ve svém oddílu, kde dominuje především tým kadetů. „Jsem jejich přístupem nadšený. V začátku sezóny jsme se rozjížděli, ale nyní kluci fungují jako dobře namazaný stroj. Příští rok z tohoto týmu můžeme navíc hodně těžit, protože Daniel Mráz je kadetem první rok a bude v kategorii i v následující sezóně, tým kadetů chceme ještě vhodně doplnit. V juniorech pak k Pavlu Bittnerovi přijdou letos úspěšní kadeti Vall, Obdržálek, Havrlant a Kaňkovský, což je velkým příslibem. Chtěli bychom tak i příští rok pokračovat v dobrých výsledcích, letošní sezóna byla skutečně snová a když se nám podaří i závěr, bude těžké ji zopakovat, proto budeme muset makat hned od začátku.“

Další články