Zde může být vaše reklama.

Kooperativa NBL Basketbalisté BK REDSTONE trápili favorita

Basketbalisté BK REDSTONE trápili favorita

foto: Petr Pelíšek

18. 04. 2024 - 20:46

Basketbalisté BK REDSTONE Olomouc odehráli v prvním utkání čtvrtfinálové série play-off proti Nymburku skvělé tři čtvrtiny. Favorizovaný soupeř Hanáků sice vyhrál 103:81, hosté ale ještě po třetí periodě drželi nerozhodný výsledek a padli až v koncovce, kterou dohrávali pouze v sedmi.

Velkého favorita se hosté nezalekli, a i když zpočátku prohrávali, drželi se soupeřem krok a ve 4. minutě vedli 10:8 po technickém koši. Od tohoto okamžiku se oba týmy ve vedení několikrát vystřídaly a hráči Olomoucka i v menší rotaci konkurovali mnohonásobným českým šampionům.  První čtvrtinu dokonce vyhráli 24:20, když devět bodů Hanáků stačil už v první čtvrtině zaznamenat Adamu.

Ve druhé části basketbalisté BK REDSTONE odskočili Nymburku až na rozdíl pěti bodů. Na 33:28 upravil přesnou trojkou Žák. Domácí vyrovnali až na konci patnácté minuty Bohačíkem. Hodně důležitý okamžik přišel o chvíli později, když se po třetí osobní chybě dostal do problémů s fauly Vogt a musel střídat. I bez nejvyššího hráče na palubovce v poločase Olomoucko senzačně vedlo 44:42.

Hned po pauze hráči z Polabí skóre otočili, hosté ovšem okamžitě reagovali. Přesto stále obtížněji odolávali agresivní hře protivníka, který točil na palubovce jedenáct hráčů a měl více fyzických sil. I tak ve 25. minutě zařídil Olomoucku vedení 57:56 McBrayer. Stejný hráč ale vzápětí dostal druhou technickou chybu a zápas pro něj skončil. Ani to hostující bojovníky nesložilo a před poslední čtvrtinou za stavu 71:71 drželi naději na senzační vítězství.

Až na začátku závěrečného dějství se favorit prosadil. Sérií 14:1 se odpoutal na 85:72 a hostující kouč Hipsher se pokusil nápor zastavit oddechovým časem. Rozjetý Nymburk z tempa nevypadnul, navíc dostal další dárek, když se ve 36. minutě vyfauloval Vogt. Pak už bylo o vítězi rozhodnuto.

„Kredit Nymburku, jak dokázal zápas zvládnout. Ve čtvrté čtvrtině nám rychle odskočil. Hodně duel ovlivnilo, že náš klíčový hráč musel zápas opustit. Play-off přináší emoce, hráči bojují. Více k tomu teď neřeknu. Gratuluji Nymburku. Moji hráči bojovali a stejně tak to musí být i zítra. Teď není čas na výmluvy, že my jsme unaveni, nebo že soupeř není v rytmu,“ řekl Andrew Hipsher, trenér BK REDSTONE Olomoucko.

„Dlouho jsme se drželi. Byli jsme produktivní a do třetí čtvrtiny to bylo vyrovnané. Pak nám v poslední čtvrtině došly síly, neměli jsme dostatek rotace na to, abychom se udrželi tempa domácích. Celkově to byl od nás dobrý zápas. Škoda, že se nechal vyloučit Dupree McBrayer. Potřebovali jsme dalšího hráče na míč. Tohle je play-off, musíme být mentálně připraveni a nenechat se ovládnout emocemi. Teď si musíme co nejvíce odpočinout, nabrat síly a zítra hrát se stejnou intenzitou,“ uvedl Amin Adamu, křídlo BK REDSTONE Olomoucko.

Nymburk – BK REDSTONE 103:81 (20:24, 22:20, 29:27, 32:10)

Nejvíce bodů:
Gordon 20, Bohačík 16, Kříž 12, Stephens 10 - Adamu 31, McBrayer 15, Bailey 11.  Rozhodčí: Hruša, Scholze, Karafiát. Fauly: 21:18. TH: 14/8 - 27/16. Trojky: 13:5. Diváci: 330.

 

Další články