Zde může být vaše reklama.

Mluvčí developerů má vést Radniční listy, opozice je v šoku

Mluvčí developerů má vést Radniční listy, opozice je v šoku

09. 02. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Opozice se bouří. Počínaje dubnovým číslem Radničních listů (nově nazvaných Olomoucké listy) se stane jejich vydavatelem společnost Profi-tisk group, s.r.o. Tato společnost sídlící v Olomouci vyhrála výběrové řízení s nejnižší cenovou nabídkou a následujících pět let bude toto městské periodikum vydávat – pokud Rada města Olomouce odsouhlasí uzavření vydavatelské smlouvy, která je v této chvíli již před podpisem. Společnost Profit-tisk group, s.r.o. ovšem vyslala na pozici šéfredaktora Olomouckých listů pana Juraje Aláče, a bezprostředně se zvedla vlna obrovského nesouhlasu ze strany opozice.

Radniční koalice toto rozhodnutí vydavatele sice respektuje, opoziční strany zastoupené v olomouckém zastupitelstvu však proti osobě šéfredaktora důrazně protestují.

Juraj Aláč podle kritiků totiž již dlouhá léta zastává rovněž pozici mluvčího soukromé firmy Office Park Šantovka, s.r.o., která v Olomouci usiluje o výstavbu kontroverzní Šantovka Tower. Existují proto oprávněné obavy, že z titulu šéfredaktora nezajistí pravdivé a objektivní informovaní o této kauze a případech s ní souvisejících.

Podnikatelská skupina, která za projektem Šantovka Tower stojí, kvůli svým developerským záměrům vedla řadu soudních sporů s městy Olomouc, Prostějov, s Krajským úřadem Olomouckého kraje apod.. Developeři mají dále zájem o pronájem městských pozemků na Tržnici. Neumíme si představit, že pan Aláč bude nestranně informovat o těchto událostech a sporech (ať už přímo jako autor, nebo šéfredaktor plně zodpovědný za obsah novin). Příčí se nám rovněž situace, kdy bude osoba, která zastává pozici šéfredaktora městského periodika v jiných médiích veřejně ústy jiného svého klienta proti městu a jeho zájmům vystupovat a například hrozit podáním žalob, jako tomu bylo již v minulosti1). Toto je do očí bijící střet zájmů a neakceptovatelný stav.

Zástupce vydavatele, se kterým má město v nejbližší době uzavřít smlouvu, hájil osobu pana Aláče tvrzením, že nebude psát články na témata, která by mohla být problematická. Tím přiznal, že o hrozbě střetu zájmů ví. Je objektivně zřejmé, že pan Aláč z titulu své funkce bude mít vliv na obsah článků v listech – nemusí jej nutně psát. Tato obhajoba je tedy mylná.

Žádáme radu města, aby pozici šéfredaktora Radničních listů zastával odborník, který svými pracovními aktivitami nebude vzbuzovat obavy, že jeho zájmem nemusí být nestranný pohled na dění v Olomouci. Pan Juraj Aláč zcela jistě není jediným vhodným kandidátem,“ řekl Tomáš Pejpek, zastupitel za ProOlomouc

Je znepokojující, že pan Juraj Aláč, ačkoliv se tváří jako profesionál, si žádný možný střet zájmů nepřipouští. Z jeho pozice je zřejmé, že ve střetu zájmů je, když na jedné straně bude vystupovat jako šéfredaktor periodika vydávaného Statutárním městem Olomouc a na druhé straně bude ústy jiného svého klienta velmi pravděpodobně hrozit Statutárnímu městu Olomouc žalobami například ve věci stavební uzávěry či územního plánu. Tyto dvě pozice jsou v jedné osobě neslučitelné,“ uvedla Dominika Kovaříková, zastupitelka za Občany pro Olomouc.

-vb, tz-

Další články