Zde může být vaše reklama.

Olomoučané třídí odpad stále víc, loni to bylo pět tisíc tun

Olomoučané třídí odpad stále víc, loni to bylo pět tisíc tun
Kontejnery na různé druhy odpadu.

foto: Olomouc

21. 06. 2020 - 12:00

Také v loňském roce se oproti předchozím letům zvýšilo v Olomouci množství vytřízeného odpadu. Obyvatelé hanácké metropole odevzdali do sběrových kontejnerů přes 1402 tun papíru, 1435 tun plastů, přes dva tisíce tun skla a 158 tun kovů.

„Tyto údaje nás samozřejmě těší, protože se jako město chceme chovat zodpovědně. Ještě důležitější ale je, že za tím stojí kladný přístup Olomoučanů k třídění odpadu,“ uvedl náměstek primátora Otakar Bačák.

Olomoucké výsledky v třídění se zvyšují každoročně. Meziroční nárůst byl ve srovnání let 2018 a 2019 loni nejvyšší u plastů, kde přesáhl 4,5 procenta. Loni město dosáhlo 54 procent celkové separace a při započtení papíru ze školních sběrových akcí a veřejných sběren tak dokonce téměř 61 procent. Olomouc tím reaguje i na výzvu Klimatické koalice, která zahrnuje i nakládání s odpady a do roku 2035 požaduje recyklovat alespoň 65 procent komunálního odpadu.

Generální ředitel odpadové formy EKO-KOM Zbyněk Kozel potvrdil, že Olomouc loni ušetřila přes 204 milionů MJ energie což je v přepočtu ekvivalentu oxidu uhličitého přes deset tisíc tun.

„V současné době se poměr množství produkovaných recyklovatelných a materiálově využitelných odpadů v Olomouci blíží padesáti procentům,“ potvrdila Jana Matzenauerová, vedoucí odboru městské zeleně a odpadového hospodářství. Podle ní se město Olomouc dlouhodobě snaží odstraňovat maximální množství nerecyklovatelných odpadů pomocí energetického využití oproti značně neekologickému skládkování.

Další aktivitou v oblasti předcházení vzniku odpadů je plánované vybudování RE-USE centra v rámci projektu Odpadového centra Chválkovice.

„Lidé tam budou moci odevzdávat dále využitelné výrobky, které budou moci další občané znovu použít. Výrobky tak neskončí v odpadu, ale najdou další využití ke svému účelu,“ doplnil náměstek Bačák.

Díky recyklaci a využití papíru, plastů, skla, kovů, nápojových kartonů a dalších komodit v rámci tříděného sběru a využití odpadů v systému EKO-KOM se loni v Česku uspořilo 21,6 mil. GJ energie. Tedy tolik, kolik v průměru spotřebuje za rok více než 332 tisíc domácností. Systém tříděného sběru a využití odpadů EKO-KOM přispěl ke snížení emisí o 922 540 tun ekvivalentu oxidu uhličitého.

I přes opětovné navýšení objemu vytříděného odpadu se má Olomouc i nadále kam posouvat. V soutěži Olomouckého kraje, která se dívá na to, jakým způsobem města třídí odpad, skončila Olomouc v kategorii obcí nad 15 tisíc obyvatel na třetím místě za Prostějovem a Šumperkem.

Další články