Zde může být vaše reklama.

Bývalá personalistka radnice promluvila: Košťál i Baláš o špatných platových třídách věděli

Bývalá personalistka radnice promluvila: Košťál i Baláš o špatných platových třídách věděli

10. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Případ úředníků prostějovské radnice, kteří byli roky okrádáni chybným určením platových tříd, má další vývoj. Přestože jeden z hlavních aktérů kauzy, tajemník Lubomír Baláš se přesunul na krajský úřad, situaci na prostějovském úřadě dále sledujeme. Hanácký Večerník exkluzivně přináší svědectví někdejší personalistky Magistrátu, jejíž identitu na vlastní přání nebudeme zveřejňovat.

Když letos na jaře vrcholila kauza platových tříd úředníků prostějovského magistrátu, lhala primátorka Alena Rašková (ČSSD) i tehdejší tajemník Magistrátu města Prostějova Lubomír Baláš, že se úředníci neozvali dřív.

Právník Strouhal opustil radnici. „Moudřejší ustoupí,“ vysvětlil to

S tím nesouhlasí někdejší právník Stavebního úřadu Radoslav Strouhal. „Končívalo to tím, že nám vedoucí odboru sdělil, že nemáme nárok. Jednalo se o ústní žádosti, mám podezření, že tyto žádosti se k zaměstnavateli vůbec nedostaly, pouze vedoucí oboru takto utnul debatu o platech,“ uvedl už dříve v rozhovoru pro Hanácký Večerník Strouhal, který magistrát po aféře s platovými třídami raději opustil. „Atmosféra je více než napjatá což není vhodné klima pro práci a dříve i později by došlo ke konfrontaci. Raději tedy volím tuto cestu v duchu hesla ‚moudřejší ustoupí‘,“ vysvětlil svůj krok právník Strouhal. Fakt, že o vyšší platovou třídu spolu se svými kolegy bojoval už v minulosti, se neostýchala primátorka Alena Rašková popřít přímo na jednání zastupitelstva. „Jestliže někdo je právník, tak snad ví, kam má být zařazen. On se ozve po sedmi letech,“ vyjádřila se na dubnovém jednání Rašková.  Dodala, že se úředníci ozvali až v listopadu loňského roku a že opoziční politici mají „trošku zkreslené informace“.

Nemáte žádný důkaz, vzkázal okrádaným úředníkům Baláš

Podobně hovořil také tajemník Baláš, který se mezitím stal ředitelem Krajského úřadu. „Prokazatelně neexistuje žádný dokument nebo nic, co by nasvědčovalo tomu, že zaměstnanci se nějakým způsobem ozývali, že jsou špatně zařazení. Aspoň já tedy nic takového prokazatelně k dispozici nemám,“ uváděl šalamounsky Baláš s vědomím, že ústně pronášený požadavek se neobjevoval v zápisech z oněch porad.  „Za celou tu dobu, za celou tu dobu zhruba 10 let, kdy tyto porady absolvuji na odborech, tak na stavebním odboru se nikdo ze zaměstnanců, včetně pana Dr. Strouhala neozval s námitkou špatného zařazení,“ dodal Baláš, kontroverzní úředník proslulý porušováním zákonů i pitím alkoholu na pracovišti.

Nové vyjádření od bývalé personalistky

Teď však tvrzení zaměstnanců magistrátu podpořilo vyjádření jejich bývalé kolegyně, jejíž identitu nebudeme na vlastní přání zveřejňovat.

Ta potvrdila, že se platové třídy úředníků prostějovského magistrátu řešily a sama minimálně v jednom případě upozornila vedoucího stavebního úřadu Košťála, že zaměstnankyně jeho odboru vykonává odbornější činnosti, které neodpovídají jejímu zařazení do platové třídy a měla být z tohoto důvodu zařazena do třídy vyšší.  „Údiv ze strany vedení úřadu, že nevěděli, že jsou zaměstnanci v nižších platových třídách, než by měli být, není na místě. Navíc odpovědnost za zařazení do platové třídy nese vedení magistrátu, nikoli jeho zaměstnanci. Vedoucí odboru by měl podle náplně práce hlídat zařazení „svých“ lidí na odboru a definitivně by měl rozhodnout tajemník magistrátu,“ komentuje to a dodává: „Obecně se na magistrátu velmi nelibě neslo, když se někdo dožadoval zařazení do vyšší třídy, podle jeho skutečné náplně práce. Situaci přesně odráží vyjádření právníka stavebního úřadu pro Hanácký Večerník. Zaměstnanci se ozvali, ale v případě nesouhlasu vedení nešli do sporu.“

reklama poutak

Primátorka nyní mlčí

Vyjádření primátorky Raškové, že je problém zaměstnanců, že se neozvali dřív, považuje bývalá personalistka za skandální. „Přijde mi úsměvné, když si v novinách přečtu, že se vedení zodpovědné za zařazení do tříd „zjišťovalo“ či si „neumělo“ vyložit ustanovení, které zaměstnance zařazovalo do platové třídy. Podle zákoníku práce plat určuje zaměstnanci zaměstnavatel, nese tedy plnou odpovědnost za zařazení zaměstnance do platové třídy. Poslední dobou nečtu o ničem jiném, že je chyba je na straně zaměstnanců, asi marně čekám, že se k odpovědnosti přihlásí druhá strana,“ vyjádřila se pro Hanácký Večerník.

Nové zjištění tak opět vyvrátilo lži čelních představitelů magistrátu i města. Primátorka Rašková to nechce komentovat. „Jsem ráda, že se situace na stavebním úřadě uklidnila a nebudu  se k tomuto tématu dál vyjadřovat,“ odpověděla na náš dotaz, jestli stále věří vedoucímu stavebního úřadu Košťálovi a bývalému tajemníkovi magistrátu Balášovi. Košťál na náš dotaz reagoval ironií vůči opozičním zastupitelům, kteří mu poradili, aby právně závazný výklad žádal po ministerstvu, které je k tomu na rozdíl od jiných úřadů příslušné. V odpovědi napsal, že na základě „cenných rad“ z jednání zastupitelstva se na ministerstvo s žádostí o stanovisko obrátil a zároveň popsal průběh této anabáze. „Komunikace s Ministerstvem práce a sociálních věcí nevedla k požadovanému výsledku a dobře míněné rady, že je vhodné obracet se na příslušné ministerstvo, nejsou úplně ideální,“ reagoval Košťál. Informaci o novém svědectví, které získala redakce Hanáckého Večerníku, Košťál nekomentoval.

 

Jakub Čech

Další články