Zde může být vaše reklama.

Exstarosta Určic Konšel je obviněn Policií kvůli černé skládce. Škoda přesahuje milion

Exstarosta Určic Konšel je obviněn Policií kvůli černé skládce. Škoda přesahuje milion

04. 10. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Trestnímu stíhání kvůli černé skládce čelí bývalý starosta obce Určice u Prostějova Vlastimil Konšel. Ve své funkci nezabránil její existenci a naopak její činnost dál podporoval. Obec už před časem za skládku dostala pokutu. Náklady teď bude po bývalém starostovi vymáhat.

Oficiální užívání skládky skončilo v roce 1995, odpad však na ni byl navážen dál, a to s vědomím dlouholetého starosty obce Vlastimila Konšela, který dokonce vydával potvrzení o uložení odpadu. Právě kvůli umožnění navážení výkopové zeminy a stavebních sutí jej nyní obvinila hospodářská kriminálka. „Tohoto skutku se měl obviněný dopouštět v období od roku 1997 do roku 2015, kdy jako starosta obce umožnil na již uzavřené skládce tuhých komunálních odpadů na území obce navážení výkopové zeminy a stavebních sutí. Celkem tak byly na bývalou skládku umístěny odpady v množství přesahujícím 6 500 tun. Necelé 2 tisíce tun svého odpadu poté z místa jedna z firem odvezla. Náklady na odstranění zbývajících 4 600 tun odpadu byly vyčísleny na bezmála 1,3 milionu korun,“ uvedl v úterý policejní mluvčí František Kořínek a dodal, že za tento přečin hrozí odnětí svobody až na dvě léta.

Sám Vlastimil Konšel trestní stíhání potvrdil. „Je to tak. Vždycky se každý brání a já se budu účinně bránit. Více se vyjadřovat nebudu,“ reagoval Konšel na dotaz Hanáckého Večerníku, jestli je informace o jeho obvinění pravdivá a jak se bude proti trestnímu stíhání bránit.

Na existenci černé skládky upozornila ještě jako aktivní občanka dnešní místostarostka Určic Marie Slezáková (Občané pro Určice). Zatímco policejní vyšetřování v obvinění Konšela vyústilo, Česká inspekce životního prostředí už před časem za černou skládku udělila pokutu 60 000 korun, ovšem obci. Podle slov Slezákové ji ale obec bude po Konšelovi vymáhat. „Pokud dojde k soudu (a to je otázka), budeme navrhovat, aby soud uložil obžalovanému povinnost škodu nahradit. Čeká nás ještě vymístění cca 700 tun odpadu, požádali jsme o prodloužení termínu - v tomto případě bude škoda podstatně vyšší, záleží na tom, jak dopadnou rozbory odpadu. Také v tomto případě ji budeme samozřejmě vymáhat po Konšelovi,“ potvrdila pro Hanácký Večerník Slezáková s tím, že uvítala, že k posunu v kauze skládky došlo.

K zahájení trestního stíhání došlo nyní poté, co Policie případ na jaře odložila, a po stížnosti poškozené Obce Určice bylo vyšetřování v létě obnoveno. To předchozí totiž doprovázely značné pochybnosti, jak už v minulosti poukázal Hanácký Večerník, který případ dlouhodobě sleduje. Jeden příklad za všechny: bývalý zaměstnanec stavební firmy Leoš Filip při výslechu uvedl: „Odpad jsme skutečně na tuto skládku v Určicích vyváželi, a to o objemu cca 2. 000 tun, kdy se jednalo zejména o stavební suť.“ Komisař však do odůvodnění usnesení napsal: „Leoš Filip, bývalý zaměstnanec společnosti INSTA CZ nepodal relevantní informace, kdy vzhledem k odstupu času si na toto již nepamatoval.“ Nad interpretací kroutila hlavou místostarostka Slezáková: „Ten rozpor mezi jejich tehdejšími výpověďmi a tím, jak je vyhodnotil policejní orgán, to se snad ani nedá komentovat.“

 

 

Jakub Čech

Další články