Zde může být vaše reklama.

Náměstkyně Hemerková se zastala „své“ primátorky. I za cenu lži

Náměstkyně Hemerková se zastala „své“ primátorky. I za cenu lži

11. 06. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kauza pronájmu městských prostor soukromé Střední škole automobilní, kterou vlastní primátorka se svým manželem má pokračování. Magistrát tehdy zpracoval zápis až na třetí pokus, primátorka však podala na redaktora Hanáckého Večerníku trestní i přestupkové oznámení. Když se jí v proradničním periodiku zastala její náměstkyně Ivana Hemerková (Pévéčko), její tvrzení bylo lživé. Hemerková to nekomentuje.

Případ, který se táhne od loňského července, přitáhl značnou mediální pozornost. Z jednání radních, které se konalo 27. června 2017, totiž vznikl zápis, z kterého vyplývalo, že primátorka Prostějova Alena Rašková (ČSSD) neoznámila osobní zájem na pronájmu dalších městských prostor v budově na Komenského ulici soukromé Střední škole automobilní, kterou vlastní se svým manželem. Zápis poté zfalšovala mediální referentka Anna Kajlíková, když do něj tuto informaci doplnila. Když autor tohoto článku na problém upozornil, obvinil ho náměstek primátorky Zdeněk Fišer, že neumí číst, když v zápise přece údaj o oznámeném osobním zájmu je. Když radní posléze zjistili, že ani verze vyhotovená Annou Kajlíkovou by Raškovou zcela nevyvinila, upravili zápis napotřetí: tentokrát proti němu Rašková podala námitku, ačkoliv jej předtím sama podepsala.

A proti autorovi tohoto článku se začala důrazně bránit: podala trestní oznámení, které s nejvyšší pravděpodobností stále ještě leží na Policii ve fázi prověřování a také přestupkové, které dostal na stůl Městský úřad v Konici. Vadilo jí, že byla nazvána „malým Babišem“, že má napomáhat svému byznysu nebo že Hanácký Večerník psal o zfalšování zápisu. Konický úřad letos v únoru jasně konstatoval, že o přestupek nešlo. „Neexistují tak žádné důvody se domnívat, že primární pohnutkou obviněného byla prvoplánová snaha někoho urazit, ponížit, pomluvit, křivě obvinit či jinak ublížit nějaké konkrétní osobě. Obviněný se nedopustil ve svých výrocích žádný primitivních vulgarismů. Na počátku svou kritikou napadl text zápisu rady města, kdy oprávněnost této kritiky byla potvrzena tím, že tento zápis byl jednou upraven či doplněn pracovníky magistrátu a následně byla oprava - doplnění zápisu opětovně schválena na dalším zasedání rady,“ zdůraznil Martin Malý, referent odboru vnitřních věcí Městského úřadu v Konici.

Jeho rozhodnutí ale předcházel také článek v proradničním periodiku Prostějovský Večerník, jehož vydavatelem byl donedávna Pozemstav a jednatelem společnosti, která jej vydává, prostějovský radní Jiří Pospíšil (ČSSD). V rozhovoru pro toto médium, které podle Etické komise Syndikátu novinářů je antisemitské a porušuje novinářskou etiku, uvedla náměstkyně Hemerková, že město podle šetření Ministerstva vnitra ve věci nepochybilo. „Celou záležitost nakonec řešilo také Ministerstvo vnitra České republiky, které nám po prošetření písemně oznámilo, že město Prostějov v doplnění zápisů zvolilo správný postup. Tím se distancujeme a ohrazujeme se proti lživým tvrzením pana Jakuba Čecha a jeho chování budeme řešit,“ uvedla Hemerková pro redaktora Kadlece. Ten proslul například lživým článkem o zastupiteli Františku Filoušovi, kterého označil za estébáka. Vydavatel se mu poté omluvil a zaplatil 50 000 korun jako náhradu nemajetkové újmy.

Opak je ale pravdou. „Rozhodne-li se město zápis ze schůze rady města uveřejnit, musí zveřejněný dokument obsahově odpovídat originálnímu zápisu. Jakékoliv odchylky v dokumentech narušují právní jistotu občanů a presumpci správnosti zveřejněných dokumentů města. Na tuto skutečnost bude město upozorněno,“ konstatovala vloni v září úřednice Marie Kostruhová.

Že by se Hemerková za svůj výrok omluvila, se předpokládat nedá. Na dotaz Hanáckého Večerníku nereagoval ani po necelém půl roce a jedné urgenci.

 

Jakub Čech

Další články