Zde může být vaše reklama.

Obviněný radní Prostějova končí v některých funkcích, rozhodla rada města

Obviněný radní Prostějova končí v některých funkcích, rozhodla rada města

26. 10. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Na konec v politice to vypadá u prostějovského komunistického radního Josefa Augustina. V pondělí vyšlo najevo, že byl znovu obviněn Policií kvůli krácení daní, k rezignaci jej vyzval prostějovská opozice i centrála KSČM. Teď už došla trpělivost i jeho koaličním partnerům.

Hořký konec nyní zaznamenal politická kariéra Josefa Augustina. Muž, který byl v čele města už za komunistické totality, se na radnici udržel i v porevolučních dobách. Po roce 2014 směřoval i do Rady města. V roce 2008 byl odsouzen za krácení daní (psali jsme zde), za totality prosazoval tvrdé represe vůči disidentům. V září proti němu vystoupili studenti Obchodní akademie, kde působí jako předseda školské rady. Před časem jej obvinili kriminalisté, protože opět nepodával daňová přiznání.

K rezignaci vyzvala Augustina v úterý opozice. Pod společné prohlášení připojili svůj podpis zastupitelé Klubu nezávislých, Změny pro Prostějov, TOP 09, KDU-ČSL i ODS. "Pokud se Josef Augustin všech těchto funkcí do 31. 10. 2016 nevzdá, vyzýváme radu města Prostějova a koaliční zastupitele za ČSSD, KSČM a Pévéčko, aby ho těchto funkcí sami bez zbytečného odkladu zbavili. Jinak i oni převezmou plnou zodpovědnost za to, že se na správě našeho města významným způsobem podílí jimi dosazená osoba, která se dlouhodobě dopouští deliktů na úseku placení daní," stojí v textu dopisu, který publikoval Hanácký Večerník zde.

"Jedná se o soukromé problémy JUDr. Augustina. Byl však vedením KSČM vyzván k opuštění všech veřejných a stranických funkcí," napsala na dotaz Hanáckého Večerníku Helena Grofová z mediálního oddělení KSČM. Právě v KSČM je Augustin členem i Ústředního výboru strany.

Žádostem opozice vyhověli prostějovští radní ve středu na svém mimořádném jednání. Augustina odvolali z dvou komisí, z jedné školské rady a z dozorčí rady Domovní správy Prostějov. Zastupitelům pak doporučili, aby jej odvolali i z městské rady. Zbaven byl ve středu Augustin i možnosti oddávat novomanžele.

Zda však Augustin setrvá v zastupitelstvu bude záležet pouze na něm. Ani KSČM jej totiž nemůže funkce zbavit, přesto o jeho prohřeších bude dle informací Mf Dnes ve čtvrtek dopoledne jednat. Augustin však stále zůstává i v pozici předseda školské rady Obchodní akdemie, které ho může zbavit jen krajská rada, stejně jako členství v krajských komisích. Jaký bude jeho osud ve správní radě Národního domu Prostějov, je ve hvězdách.

Pokud by však Josef Augustin skončil i v prostějovském zastupitelstvu, pravděpodobně jej nahradí komunistka Zuzana Böhmová.

-jač-

Další články