Zde může být vaše reklama.

Primátorka Rašková vyzvala Manthellan k vyklizení parkoviště. Podle tiskové mluvčí radnice plochu využívá v souladu se smlouvou

Primátorka Rašková vyzvala Manthellan k vyklizení parkoviště. Podle tiskové mluvčí radnice plochu využívá v souladu se smlouvou

05. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

O prostějovské radnici se říká, že levá ruka neví, co dělá pravá. Příkladem budiž nynější rozpor ve vyjádřeních primátorky Aleny Raškové a její tiskové mluvčí Jany Gáborové. Zatímco Rašková olomouckého developera Manthellan vyzvala k vyklizení plochy po bývalé sodovkárně na Komenského ulici, Gáborová občany ještě 12 dnů poté ujišťovala, že Manthellan využívá parkoviště v souladu se smlouvou.

Plochu mezi Komenskou a Wolkerovou ulicí zabrala olomoucká společnost Manthellanem počátkem prosince minulého roku. Záminkou pro uzavření plochy betonovými skružemi byl údajný archeologický výzkum, který má být přípravou na stavbu megalomanské obchodní galerie, která má stát na místě a v okolí současného kascentra.

Problém chybějící parkovací plochy v centru hýbe městem a trápí hlavně dojíždějící. „To, co předvádí město v oblasti parkování, je naschvál, nebo je v tom nějaký systém? Zavření "parkoviště" u bývalé sodovkárny v Komenské před Vánoci, byla snad poslední kapka, jak centrum pro mobilní nakupující naprosto odepsat,“ napsal do sekce dotazů a podnětů na webu města občan Marek Musil.

Na jeho dotaz odpověděla den poté, 18. ledna, referentka vnějších vztahů, jak se v radničním žargonu nazývá pozice tiskové mluvčí, Jana Gáborová. „Archeologický průzkum na ploše po bývalé sodovkárně provádí firma Manthellan, která na tento průzkum má dle smlouvy uzavřené s městem právo,“ napsala na web města Gáborová.

Jenže to není tak úplně pravda. Nájemní smlouva, kterou za město podepsal v prosinci 2010 tehdejší starosta Miroslav Pišťák (ČSSD) stanoví jako okamžik ukončení její účinnosti buďto sepsání kupní smlouvy na pozemky anebo tzv. konečný termín, kterým byl určen 31. prosinec 2017.

Toho si je však vědoma i prostějovská primátorka Alena Rašková. Když se společností Manthellan 5. ledna jednala, tak podle zápisu, který má Hanácký Večerník k dispozici o vyklizení plochy oficiálně požádala. „Žádám, aby na zbytku „parkoviště“ (parkovací plochy) mohli parkovat občané. První ples je příští pátek (12. 1. 2018). Opozice žádá, abychom parkoviště uvolnili třeba i násilím, ale to nechci. Není příliš typické, že by se archeologický průzkum dělal v zimním období,“ uvedla Rašková a po dalších debatách dodala závěrem: „Byla bych ráda, kdybychom měli do středy vyjádření k odstranění zátarasů na parkovišti (kvůli pátečnímu plesu). Pokud nebudou zátarasy odstraněny, nechám je ve čtvrtek odstranit já.“ Zůstalo však u slov, k odstranění zátarasů ze strany primátorky nedošlo, přestože Manthellan její výzvu nevyslyšel.

Nad odpovědí Gáborové ale kroutí hlavou opoziční zastupitelka Hana Naiclerová. „Víme, že nájemní smlouva Statutárního města Prostějova s Manthellanem skončila 31. 12. 2017 a paní primátorka vyzvala Manthellan k odblokování této plochy do 10. 1. 2018. Je to Váš soukromý názor, nebo tlumočíte názor vedení města?“ zeptala se politička Gáborové. „Nemám žádný mandát ani důvod sdělovat ve věci Manthellanu své osobní názory. Mohu pouze tlumočit stanoviska členů rady, případně usnesení orgánů města. Oficiální stanovisko, které město Prostějov ve věci archeologického průzkumu na odstavné ploše po bývalé sodovkárně vydalo, je podepsáno prvním náměstkem primátorky Ing. Fišerem a je zveřejněno na webu města,“ odkázala mluvčí na stanovisko města podepsané náměstkem Fišerem, které však pochází ze 13. prosince loňského roku. Od té doby se přitom právní situace změnila. To potvrdila i samotná Rada města na svém minulém jednání 23. ledna. Zde deklarovala, že nájemní smlouvu považuje za ukončenou k 31. prosinci 2017.

 

Jakub Čech

Další články