Zde může být vaše reklama.

Prostějovské Muzeum dočasně řídí zástupkyně Husaříková. Výsměch, myslí si bývalí zaměstnanci

Prostějovské Muzeum dočasně řídí zástupkyně Husaříková. Výsměch, myslí si bývalí zaměstnanci

18. 04. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Poté, co krajští radní v březnu odvolali ředitele Muzea a galerie v Prostějově Daniela Zádrapu, pověřili řízením organizace jeho dosavadní zástupkyni Kamilu Husaříkovou. Žena, která je sestřenicí bývalého prostějovského primátora Pišťáka, však podle závěrů z šetření inspektorátu práce šikanovala zaměstnance instituce. Podle části bývalých pracovníků je to chyba.

Odvolaný ředitel prostějovského Muzea Daniel Zádrapa (ČSSD) ve své funkci působil od září 2014. Za tu dobu byl spojen s několika skandály: nejviditelnější byl zákaz koncertů proti působení komunistů ve vedení Prostějova a následný vyhazov kavárníků. V souvislosti s tím Muzeum zaznamenalo značný hospodářský výpadek v podobě ušlého nájemného i výdajů na novou kavárnu v režii muzea, která od loňského léta funguje. Zádrapa proslul však také kontroverzním chováním k zaměstnancům: ty nepohodlné vyhazoval nebo sesazoval a do Muzea přiváděl své lidi. Když jeho instituci kontroloval inspektorát práce: shledal pět pochybení, z nichž některá mají finanční dopad. Inspektoři také na základě rozsáhlého dotazníkového šetření shledali, že vedoucí pracovníci zaměstnancům nevytvářeli příznivé pracovní podmínky. Konkrétně inspektorát narážel na tvrdou dlouhodobou šikanu ze strany zástupkyně ředitele Kamily Husaříkové.

PODROBNĚ: Muzeum řídí žena, která má na svědomí tvrdou šikanu zaměstnanců

Husaříková, která je také sestřenicí bývalého primátora Prostějova Miroslava Pišťáka (ČSSD) byla zástupkyní ředitele už za Zádrapova předchůdce Miroslava Chytila, který na post rezignoval v roce 2014. V Muzeu však začínala jako knihovnice. Podle vyjádření náměstka hejtmana Františka Jury byly závěry inspektorátu poslední kapkou, proč se radní rozhodli Zádrapu zhruba před měsícem odvolat. O to více překvapivé se pak jeví rozhodnutí pověřit dočasným řízením instituce právě Husaříkovou, která hrála v šikaně zaměstnanců stěžejní roli.

Aby už nikdo nemusel čelit ponižování, zastrašování a pomlouvání

Rozhodnutí kritizuje například bývalá muzejní pedagožka Jitka Svozílková, která v Muzeu pracovala do srpna loňského roku. „Myslím si, že pro muzeum by odvolání Zádrapy mohlo být tím správným krokem. Mohla by to být i cesta k nápravě některých záležitostí, například nevyřešené reklamace na expozicích. Snad bude nový ředitel víc pracovat pro muzeum, než pro cokoli jiného. A k paní Husaříkové řeknu snad jen, že někdy je lepší odejít v klidu a nečekat na to, až praskne ta bublina okolo a všechno se provalí. Protože tady by to nemuselo být pěkné. Je zvláštní, že i když ona stála za vším, co se v muzeu dělo (tím myslím šikanu zaměstnanců, vyhazovy apod.), tak byla krajem pověřena vedením MGP. Opravdu bych si přála, aby už nikdo nemusel čelit jejímu ponižování, zastrašování a pomlouvání,“ vyjádřila se pro HV Svozílková.

Výsměch všem, kteří s Husaříkovou sdílí pracoviště

Podobně na věc nahlíží konzervátorka Irena Loubalová, kterou Zádrapa vyhodil pro údajnou nadbytečnost krátce po svém nástupu. „To, že je paní Husaříková pověřena byť jen prozatímním vedením muzea, mi přijde jako velmi nešťastné řešení a výsměch všem,  kteří s ní jsou nuceni i nadále sdílet jedno pracoviště. A není jich zrovna málo,“ řekla Loubalová a odkázala na šetření inspekce, podle kterého s touto šikanou má zkušenosti 16 z 31 zaměstnanců.

Loubalová také odkázala na argumenty Husaříkové v reakci na zjištění inspekce: Husaříková uvedla, že zaměstnanci nedokážou velmi dobré pracovní podmínky v Muzeu ocenit, protože „přišli do muzea přímo ze škol, případně z úřadů práce“. „To je čirá arogance. A jakpak asi ona ví, jak to chodí jinde, když poznala jen to své teplé místečko a kariéru si budovala ne na základě vzdělání,  ale užitečných známostí a spojenectví?“ ptá se Loubalová.

Sama Husaříková se odmítá vyjadřovat s tím, že je jí jedno, co inspektorům řeklo šestnáct zaměstnanců. „Nestarejte se o to, na shledanou.“

 

Jakub Čech

Další články