Zde může být vaše reklama.

Prostějovský náměstek primátorky Pospíšil zaštítil koncert xenofobní skupiny Ortel

Prostějovský náměstek primátorky Pospíšil zaštítil koncert xenofobní skupiny Ortel

14. 04. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Xenofobní a extremistická skupina Ortel známá svými rasistickými texty a hajlováním na svých koncertech vystoupí v červnu na Plumlovské přehradě. Podle tvrzení pořádající agentury Hittrade půjde část výtěžku na charitativní účel do dětských domovů. Peníze bude předávat náměstek prostějovské primátorky Jiří Pospíšil, který figuruje i na plakátech. Pospíšil se k věci odmítl vyjádřit.

Plakát na koncert extremistické skupiny Ortel, který se uskuteční 9. června na pláži u Vrbiček na Plumlovské přehradě už na první pohled zaujme v levém horním rohu fotografií náměstka prostějovské primátorky Jiřího Pospíšila s nápisem „Mgr. Jiří Pospíšil – Radost a podpora dětem“.

Koncerty Ortelu: hajlování a řeči o bílé rase

Ministerstvo vnitra přitom ve své zprávě o extremismu v roce 2015 označuje skupinu Ortel jako pravicově extremistickou. Dokumentarista Vít Klusák, který koncert Ortelu ve Frýdku-Místku navštívil při natáčení dokumentu o prostějovském neonacistovi Svět podle Daliborka, popsal, že tam někteří návštěvníci hajlovali, pokřikovali nacistické Sieg Heil, mluvili o bílé rase, zaznělo i „cikánům a všem, ať chcípnou, svině“.  Záběry z koncertu prokazující Klusákova tvrzení byla posléze zveřejněna.

Nejen kvůli Pospíšilovi se na facebookovém profilu pořádající agentury Hittrade spustila rozsáhlá diskuze. „Které hovado to pořádá?“ ptal se Michal Beneš. Název agentury ironizoval uživatel Rico Brod? „Pořádací agentura Hit-lerTrade?“ zeptal se Brod.

Rašková: Je to Pospíšilova soukromá aktivita

Redaktor HV se zeptal, zda opravdu koncertu udělil záštitu náměstek prostějovské primátorky Jiří Pospíšil, normalizační komunista, svazácký funkcionář, později politik pravicové ODS a následně zakladatel oportunistického hnutí Pévéčko a v čem jeho činnost spočívá. „Bude předávat část výtěžku z koncertu potřebným dětem, o to jsem jej požádal. Dětský domov Plumlov, mateřská školka, dětské oddělení nemocnice a tak dále, z každého koncertu. Konkrétně z Ortelu půjdou peníze na Domov v Plumlově,“ vysvětlil profil agentury Hittrade.

Pospíšil nejprve vyjádření prostřednictvím tiskové mluvčí radnice přislíbil. O pár dnů později, kdy už jej měl zaslat, změnil názor. „Nakonec se náměstek Pospíšil opravdu k věci vyjadřovat nechce,“ uvedla tisková mluvčí magistrátu Jana Gáborová s tím, že primátorka města Prostějova Alena Rašková potvrdila, že orgány města tuto záležitost neprojednávaly. „Jde o soukromou aktivitu Jiřího Pospíšila,“ zdůraznila Gáborová.

 

Jakub Čech

Další články