Zde může být vaše reklama.

Kampaň Na zdraví Haiti i odjezd chariťáků na misi se blíží

Kampaň Na zdraví Haiti i odjezd chariťáků na misi se blíží

29. 09. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Ztracená ulice v centru Olomouce se změní v Haiti. 4. října se tam ve výkladních skříních objeví fotografie pořízené přímo v divoké zemi Karibiku, kde pomáhá Arcidiecézní charita Olomouc již přes deset let. Výstava upozorňuje na charitativní kampaň Na zdraví Haiti. Ta se letos rozšiřuje z Olomouce také do Hranic, Přerova, Svitav a Zábřehu. Hosté vybraných podniků si přiťuknou sklenkou kohoutkové vody a zaplatí za ni libovolnou částku. Za vybrané peníze Charita bude pokračovat ve zpřístupňování zdravotní péče v odlehlých oblastech Haiti. Právě tam již v půlce října zamíří dva humanitární pracovníci.

„Na zdraví Haiti“ a cinkání skleniček se bude ozývat během října ve zhruba pětadvaceti hospůdkách a kavárnách v Olomouckém kraji i za jeho hranicemi. „Ti hosté, kteří si objednají sklenku kohoutkové vody, za ni mohou zaplatit jednu až nekonečno korun. Za jejich příspěvky pak zpřístupníme zdravotní péči zejména dětem v odlehlých oblastech Haiti, jako jsou Baie de Henne a Gonaïves. Tamní lidé se totiž nedostanou k lékaři, nemají ani přístup k potřebným lékům a vitamínům. Také ty opatříme,“ přibližuje koordinátorka projektů na Haiti Klára Löffelmannová. Ta se vydá s kolegou na měsíční misi na Haiti již v polovině října. Na místě se chystá sejít s místními partnery a dětmi zapojenými do Adopce na dálku. Charita jim zprostředkovává vzdělání. Ve škole také dostanou oběd, což je pro mnohé z nich jediným teplým jídlem za celý den. „Uspořádáme také zdravotnický kemp, loni se nám tak podařilo ošetřit za pouhé čtyři dny zhruba čtyři sta dětí a starších lidí,“ dodává Löffelmannová s tím, že tento kemp loni mohla Charita uskutečnit díky sbírce Na zdraví Haiti.

Haiti v těchto dnech zmítají nepokoje. Tamní obyvatelé se totiž v říjnu vydají k volbám, které byly už jednou zrušeny. Napětí v zemi stoupá, k nefungujícímu systému a riziku epidemie cholery se tak přidávají ještě řádění gangů a protesty.

hvrek

Všechny barvy naděje ve výkladní skříni Ztracené

Na to, jak se připravují na rizikovou cestu či na aktuální situaci na Haiti, se charitních pracovníků můžete zeptat při vernisáži 4. října v 17 hodin. Ta se uskuteční přímo ve Ztracené ulici. Autorem dvacítky barevných fotografií, které se objeví ve výlohách v ulici, je Jiří Pasz. Výstavu nazval VŠECHNY BARVY NADĚJE aneb Jak Haiti (ne)přichází o školáky. „Na vernisáži se lidé dozví, jak to na Haiti chodí, také si pochutnají na tamních specialitách a prohlédnou si snímky z míst, kde přesně pomáháme,“ pokračuje Löffelmannová.

Charitativní kampaň Na zdraví Haiti letos zpestří další novinka. Ti, kteří na Haiti přispějí, se můžou zapojit do slosování o divadelní představení v Tramtarii a slavnostní přípitek s Klárou Löffelmannovou. „K přípitku dojde brzy po mém návratu z mise na Haiti. Rozhodně tedy bude o čem povídat,“ míní charitní pracovnice.

Karolína Opatřilová

Další články