Zde může být vaše reklama.

Byl nejdelší v historii Sedmý ročník Olomouckého nejen shakespearovského léta rekordní

Sedmý ročník Olomouckého nejen shakespearovského léta rekordní

foto: divadlotramtarie.cz

22. 08. 2022 - 13:00

Divadelní open-air festival Olomoucké nejen shakespearovské léto, který každoročně v srpnu pořádá Divadlo Tramtarie, má za sebou další úspěšný ročník. Divákům nabídnul 11 večerních divadelních představení, 3 dopolední pohádky pro děti s doprovodným programem i 1 odpolední rodinné představení. Letošní ročník festivalu byl výjimečný tím, že vedle divadelních představení uvedl i koncerty známých hudebních hvězd. Na parkánu vystoupil Jaroslav Svěcený a pozvání na Olomoucké shakespearovské léto přijala i Aneta Langerová. Festival navštívilo rekordních více než 4 tisíce diváků.

Olomoucké nejen shakespearovské léto v krásném prostředí v centru města, na parkánu Uměleckého centra UP v Olomouci, zahájil divácky oblíbený a úspěšný Kabaret nahatý Shakespeare. Divadlo Tramtarie s touto komedií sklízí úspěchy už mnoho let a za tu dobu nic neztratil nic na svém jedinečném kouzlu a vtipu. I tentokrát byl dosažen divácký rekord v návštěvnosti a plný parkán aplaudoval vestoje.

V dalších dnech se představily novinky z repertoáru Divadla Tramtarie, inscenace, které měly premiéru v letošní divadelní sezoně. Poprvé se na parkánu Konviktu hrála komedie Láska sex a internety, která v divácké oblíbenosti začíná Kabaretu nahatý Shakespeare pomalu šlapat na paty.  Úspěch sklidila i úplně jiná absurdní komedie Dealeři, pod kterou je podepsaný uznávaný režisér Petr Šindl. Divadelní program nabídnul také  autorské hry uměleckého šéfa Divadla Tramtarie Vladislava Kracíka. Jeho poetickou inscenaci Amélie z Hejráku nebo oblíbenou retro komedii Hřeben Bruce Willise. Bouřlivého potlesku se dočkaly i Tři sestry, které měly premiéru přesně před rokem na loňském ročníku.

Tahákem letošního hraní pod širým nebem je nejžhavější novinka Divadla Tramtarie  Tři mušketýři.  Ti měli premiéru teprve v červnu a okamžitě se stali hitem letní sezóny. Ostré kordy, divoké bitky a legendární hlášky, to všechno v odlehčeném tramtarijním podání zaručují divadelní zážitek i skvělou zábavu.

I letos přichystala Tramtarie v rámci festivalu bohatý program pro rodiny s dětmi. Oblíbené pohádky O pračlovíčkovi, O popleteném kouzelníkovi a Terezka a kouzelné autíčko doplnil vždy zajímavý doprovodný program. Děti se mohly vyfotit s oblíbeným pohádkovým hrdinou, nechat si namalovat obličej nebo si vyzkoušet cirkusové dovednosti a žonglování pod vedení zkušených lektorů.

Letošní Olomouckého „nejen“ shakespearovské léto nabídlo svým diváků opět něco navíc. Pozvání na festival přijali hned dva hudební hosté. Spolu se smyčcovým triem se na parkánu představila Aneta Langerová.  Velký hudební zážitek bylo i vystoupení houslového virtuosa Jaroslava Svěceného. Na parkánu Konviktu zazněly Vivaldiho světoznámé skladby a také jeho nejhranější dílo Čtvero ročních období. Spolu s Jaroslavem Svěceným vystoupil i komorní orchestr Virtuosi Pragenses. Pod širým nebem v komorních zákoutí starých hradeb na okraji parku se tóny houslí nesly horkým letním večerem. Nadšené publikum aplaudovalo vestoje!

"Letošní ročník byl opravdu nabitý, máme za sebou 16 dnů hraní pod širým nebem a myslím, že se sedmý ročník opravdu povedl. Připravili jsme pestrý program a k tomu úžasná atmosféra parkánu a skvělé počasí, spousta diváků i dobré jídlo a pití, to dělá z Olomouckého nejen shakespearovského léta významnou letní akci, která má v Olomouci a celém regionu své nezastupitelné místo, a za to jsem moc ráda," uvedla Petra Němečková, ředitelka Divadla Tramtarie.

Další články