Zde může být vaše reklama.

Fenomén revival: Radovan Hošek vysvětluje popularitu coverů

Fenomén revival: Radovan Hošek vysvětluje popularitu coverů

foto: Milena Hudcová

30. 08. 2019 - 11:00

Od začátku devadesátých let se v  České republice zrodil zcela nový fenomén – revivalové kapely. Tedy vystoupení party muzikantů, kteří se s větší či menší zručností a důvěryhodností potýkají s  hudbou, kterou mají rádi, na níž vyrůstali, učili se a která jim umožňuje postavit se na jeviště a přitahuje a pořád dokola baví jejich diváky. Proč lákají víc než autorská hudba? Zpěvák Radovan „Serža“ Hošek (zpěv, tanec, atmosféra) vytváří v Olomouci již několik let různé revivalové projekty z repertoáru převážně českých kapel.

Kolik revivalových kapel vlastně máš a které v současné době ještě fungují?

Nejstarší je Rolling Stones revival, ten jsem založil před 11 lety, protože Stouny miluju a lidi to taky pořád rádi poslouchají. S tím ovšem hrajeme už jen na výročí založení kapely – pravidelně každý rok v únoru v Ponorce. Několik let taky zpívám v kapele Parní Lucie (revival kapely Lucie Davida Kollera), s tou hrajeme tak 4x do roka. To se taky líbí, ale všichni členové, včetně mě, už po té době chtěli a  potřebovali nějakou změnu. Proto jsem vymyslel projekt Hustej guláš.


Jakou muziku hrajete s Hustým gulášem?

Zaměřujeme se na stěžejní hity podle mě nejklasičtějších českých bigbítových kapel – což jsou Jasná páka (Hudba Praha) a  Abraxas, s tím, že základ repertoáru tvoří 11 písní Vítkova kvarteta. Toto nové uskupení mělo premiéru letos v červnu a dnes budeme hrát podruhé. (Nabízí se podoktnout, že originál pražské kapely Vítkovo kvarteto byl na svém vystoupení letos na jaře taktéž v Bounty rock café během svého koncertu schopen zahrát pořádně asi jen 5 písní. Většina členů byla tak „namazaná“, že toho víc nezvládla. Možná i  proto  – s  trochou nadsázky – vznikl v Olomouci Hustej guláš. – pozn.red.)


Proč vlastně revivaly a převzaté písně?

Na skládání vlastní tvorby nemám ty správné muzikantské buňky a  existuje tolik dobré muziky, třeba i  české, kterou lidi dobře znají a která tu může zaznívat častěji. Je to lepší, než když jen málokdy přijede originál. Zpívání v češtině mě baví a posluchače očividně taky, jinak bychom stále neplnili na našich vystoupeních hudební kluby.

Další články