Zde může být vaše reklama.

HANÁCKÁ GASTRO SPECIALITA Muzeum Olomouckých tvarůžků chystá hned dvě vernisáže

Muzeum Olomouckých tvarůžků chystá hned dvě vernisáže

foto: Muzeum Olomouckých tvarůžků

10. 04. 2023 - 09:40

V muzeu Olomouckých tvarůžků v Lošticích chystají novinky. V mezidobí mezi velikonočními tvořivými dílnami a Olomouckým tvarůžkovým festivalem, který se odehraje o víkendu 15. a 16. dubna, připravují v muzeu vernisáž. A to hned dvojitou: ve čtvrtek 13. dubna budou od 18 hodin otevírat sezónní výstavu a novou expozici. Dozvíte se třeba to, že tvarůžky vyráběli i v Krušných horách či v Berouně u Prahy. 

„Výstava na hlavní sezónu vznikla ve spolupráci se spolkem Respekt a tolerance, který se mj. věnuje loštické synagoze. Tématem je takřka hollywoodský osud rodáka Artura Langera. Pocházel z židovské tvarůžkářské rodiny, za války za dramatických okolností utekl přes Balkán do Palestiny, přežil výbuch lodi Patria, bojoval na Blízkém východě a na rozdíl od řady jiných válku přežil,“ nastiňuje jeho životní příběh vedoucí muzea Vladimír Kovář.

„Loni jsme měli velký úspěch s jinou výstavou spolku Respekt a tolerance, věnovanou spisovatelce a kandidátce na Nobelovu cena za literaturu Marii Ebner von Eschenbach, rozené Dubské. Podle prvních reakcí návštěvníků při instalaci se domnívám, že i tato výstava zaujme. Přináší řadu zajímavých informací o málo známých momentech naší historie,“ dodává.

TVARŮŽKY Z KRUŠNÝCH HOR?

Na vernisáži dojde také ke slavnostnímu otevření nové expozice věnované tvarůžkářství mimo Loštice a Hanou.

„Ve všeobecném povědomí je málo zapsáno, že tvarůžky se vyráběly i jinde, třeba v Podivíně či Mikulově, Ostravě, Praze a Berouně, ale pod názvem Krušnohorské syrečky i v Hoře svatého Šebestiána. Proto jsme zmapovali i jiná místa a návštěvníci budou mnohdy překvapeni, kde všude se vyrábělo,“ vysvětluje Kovář.

Od této expozice si slibuje i možnost získání nových informací: „Život přináší překvapení. Už se nám stalo, že návštěvníci přinesli střípky tvarůžkové historie. Cenné vzpomínky, fotografie, či různé předměty, které se jim roky povalovaly v garážích nebo na půdách a pro nás mají velkou hodnotu. Třeba někdo pomůže zaplnit některé z řady bílých míst v tvarůžkové historii.“

Muzeum má otevřeno denně včetně pondělí od 9 do 18 hodin a navazuje na podnikovou prodejnu. Vstupné do muzea je 80 korun základní a 60 koru nsnížené.

Další články