Zde může být vaše reklama.

Výročí Československa 101. výročí připomenou piety, koncerty i divadelní kabaret

101. výročí připomenou piety, koncerty i divadelní kabaret

foto: Pixabay

25. 10. 2019 - 15:00

Den vzniku samostatného Československa si v pondělí 28. října připomenou lidé v celém kraji. Od založení letos uplyne 101 let a vzpomínkové akce chystají organizátoři zejména ve větších městech.

Pokládání věnců, proslov starosty nebo čestná stráž. Tak obvykle uctívají organizátoři na mnoha místech v regionu významný státní svátek, který se poprvé začal slavit před sto lety. Během té doby však doznal mnoha změn. Za protektorátní vlády se neslavil, po dvě desetiletí během komunistického režimu se pak označoval jako „Den znárodnění“. Jako státní svátek se začal opět slavit v roce 1988. 

I když významné jubileum 100 let od výročí vzniku samostatného státu si mnohé obce a města připomněly ve velkém stylu před rokem, vzpomínkové akce nevynechají ani letos. Na některých místech nebude chybět doprovodný program. Například v Olomouci chystají kabaret s živou hudbou, koncert a lampionový průvod. „Jeho trasu jsme naplánovali z Horního náměstí přes Bezručovy sady až na Žižkovo náměstí. Tam bude hrát Vojenská hudba Olomouc. Po kladení věnců u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka pak máme připravený slavnostní ohňostroj,“ popsala plánovaný průběh akce mluvčí magistrátu Radka Štědrá. 

Ve Šternberku chystají pořadatelé program od deseti hodin dopoledne na náměstí Svobody. „Tradičně zahraje Městský dechový orchestr. Čestnou stráž budou držet členové Sokola a skauti,“ uvedla mluvčí města Irena Černocká. V Uničově oslaví státní svátek už v pátek odpoledne. Slavnostnímu aktu bude předcházet promenádní koncert dechového orchestru Haná.
 
Oslavu státního svátku 28. října mají v Přerově naplánovánu na pátou hodinu odpoledne. V rámci akce chtějí vzdát hold památce slavného rodáka Jana Gayera, který byl za první světové války legionářem a zemřel na následky bitvy u Lipjag v červnu 1918. Jeho památku ctili Přerované za první republiky a tradici tzv. Gayerových slavností obnovili v roce 2015.
 
Československá obec legionářská uctí výročí také v Hranicích. Akce, která se koná v pondělí 28. října se zúčastní Český svaz bojovníků za svobodu, Vojenské sdružení rehabilitovaných a Vojenská posádka Hranice. Začátek programu naplánovali organizátoři na 17.30 a jeho součástí bude lampionový průvod, ohňová show a promítání filmu.
 
LAMPIONOVÉ PRŮVODY
Lampionové průvody mají v různých zemích světa velkou tradici. U nás po sametové revoluci téměř vymizely a dodnes u některých lidí vyvolávají negativní reakce či rozpaky. Důvodem byla jejich role během komunismu, kdy lidé museli do průvodů vyrážet povinně 7. listopadu na počest Velké říjnové socialistické revoluce. V současné době se postupně vracejí do programu akcí, zejména při oslavách vzniku republiky. V oblibě mají svítící lampiony zejména děti a generace mladých rodičů.

STÁTNÍ VYZNAMENÁNÍ
K výročí vzniku samostatného československého státu patří již tradičně prezidentské pocty. Hlava státu jmenuje generály, účastní se vojenské přísahy a udílí státní vyznamenání ve Vladislavském sále na Pražské hradě. Letos chce Miloš Zeman udělit rekordních 43 vyznamenání. 

Vyznamenání má obdržet například: 

generál Bohuslav Ečer (1893 – 1954), rodák z Hranic – světově uznávaný odborník na mezinárodní trestní právo. 

Automobilová závodnice Eliška Junková – Khásová (1900 – 1994) – Olomoucká rodačka, ve 20. letech nejrychlejší žena světa

Přehled míst

OLOMOUC
Pondělí 28. října
14:30 - Horní náměstí - 100 let Velké Olomouce aneb veselý let stoletím
multižánrové představení odlehčenou formou kabaretu s tancem, živou hudbou a skeči zpracovává významné události uplynulého století na území Olomouce i celého světa.
16:00 - Horní náměstí - Red Socks Orchestra
mladý orchestr hrající širokou paletu žánrů od taneční hudby třicátých let přes rock’n roll, funk, pop, až po současné hity
17:30 - Lampionový průvod
Horní náměstí – Dolní náměstí – Kateřinská – Michalské stromořadí – Bezručovy sady – nábřeží Přemyslovců – Žižkovo náměstí
18:00 - Žižkovo náměstí - Pietní akt & ohňostroj
Vojenská hudba Olomouc, kladení věnců k pomníku Tomáše Garrigua Masaryka, ohňostroj
 
ŠTERNBERK
Pondělí 28. října v 10 hodin, památník na náměstí Svobody
Kladení věnců za účasti politických stran a hnutí
Tradičně zahraje Městský dechový orchestr
 
UNIČOV
pátek 25. října, Masarykovo náměstí
15.00 hodin promenádní koncert dechového orchestru Haná
15.30 hodin kladení věnců k bustě TGM, projev starosty města Radka Vincoura
 
PŘEROV
pondělí 28. října v 17. hodin, Náměstí Tomáše Garrigua Masaryka
proslov primátora a zájemců ze spolků, položení květin u pamětní desky
položení květin u pamětní desky Jana Gayera Na Marku
 
HRANICE
 pondělí 28. října

17.30 Prostor před Zámeckým hotelem
 - koncert Velkého dechového orchestru ZUŠ Hranice pod 
 vedením M. Smrčky
 
18.00
 Lampionový průvod ke Staré radnici
 
18.15 Stará radnice
 - kladení věnců k bustě T. G. Masaryka
 - projevy a zdravice čestných hostů
 - státní hymna
 Lampionový průvod z Masarykova náměstí do Letního kina
 
19.00 Letní kino
 - ohňová show Folleto Ostrava
 
19.15 Letní kino
 - promítání filmu JAK VYCVIČIT DRAKA 3
 
PROSTĚJOV
pondělí 28. října ve 14. hodin
pietní akt u sochy T.G. Masaryka před budovou radnice. 

Další články